Po 44 letih nova motorna brizgalna

Člani PGD Janžev Vrh proslavili 80-letnico delovanja društva in svečano prevzeli novo motorno brizgalno

Prlekija-on.net, petek, 3. junij 2016 ob 18:45
80 let PGD Janžev Vrh

80 let PGD Janžev Vrh

S svečano sejo društva, gasilsko terensko vajo Gasilske zveze Radenci, ter svečanim mimohodom gasilcev in prevzemom nove motorne brizgalne, so gasilke in gasilci PGD Janžev Vrh v občini Radenci, obeležili svoj okrogli jubilej, 80-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Skupina zanesenjakov je PGD Janžev Vrh ustanovila leta 1936, leta 1938 so kupili prvo motorno brizgalno, zgradili leseni gasilski dom, v poznih šestdesetih letih pa kupili zadružni dom, ki so ga preuredili v lep gasilski dom. Pred desetimi leti, ob 70-letnici društva, so razvili nov društveni prapor, blagoslovili fresko sv. Florjana na pročelju gasilskega doma in predali namenu novo gasilsko sireno, lani pa so zaradi pogoste okvare obstoječe, po 44 letih kupili novo motorno brizgalno, ki so jo sedaj, po blagoslovu kapelskega župnika, mag. Frančiška Horvata, slovesno prevzeli.

Ob slovesnosti, katero je povezoval Bojan Rajk, je prisotne pozdravil in nekoliko predstavil nastanek in delovanje društva, njegov sedanji predsednik Stanislav Zadravec. Prav tako je spregovoril predsednik GZ Radenci, ki je prve gasilske korake začel prav v PGD Janžev Vrh, Branko Trstenjak, ter radenski župan Janez Rihtarič, ki je gasilcem čestital in zahvalil za nesebično pomoč sočloveku v celotni občini ter za organiziranje prireditev in druženj občanov. Slavnostni govornik Janez Merc, član upravnega odbora GZS, ki ob čestitkah gasilcem Janeževega Vrha, ni skoparil s pohvalami na račun gasilcev ter kritikami na račun države. Predvsem je zelo kritično spregovoril o statusu raznih društev v Sloveniji v primerjavi z gasilci, katerih dela niso samo za gasilsko dušo, saj gasilci gredo tja, od koder vsi bežijo, pri tem žrtvujejo svoj prosti čas in življenja. "Mi vse počnemo kot podjetja in celo kot policisti. Tudi tam kjer vsi bežijo naši gasilci gredo, tudi v najbolj umazano in nevarno delo. Zakon o društvih je zelo krivičen do gasilcev. Zato je praznik vašega društva, tudi praznik vaših družin, saj so tudi deležni veliko odrekanj in so pogosto brez vas. Hvala vam za vse, kar ste storili v teh 80 letih", je med drugim dejal Merc, ki je gasilcem Janževega Vrha predal visoko priznanje GZS.

Ob tem sta predsednik in poveljnik društva, Stanislav Zadravec in Leon Žinkovič, podelili številna priznanja za sodelovanje, ter plakete botrom in donatorjem za pomoč pri nakupu nove motorne brizgalne. V kulturnem programu so nastopili pevci novega MePZ DU Janžev Vrh, pod vodstvom Marte Kovačič, v nadaljevanju pa je potekalo še družabno srečanje z glasbo. Za okoli 76 članic in članov PGD Janžev Vrh, pa je gotovo najpomembnejša pridobitev ob jubileju, nova motorna brizgalna znamke Rosenbauer, katero je po prevzemu od predsednika in poveljnika, preizkusil njen skrbnik Davorin Pelcl. Kot nam je povedal predsednik omenjenega društva Stanislav Zadravec je društvo sicer dobro opremljeno, a jim je bila nujna nabava motorne brizgalne, saj je dosedanja bila v uporabi zavidljivih 44 let. Zato so se že pred časom odločili za nakup motorne brizgalne Rosenbauer – tip Fox III, a je najprej bilo potrebno zbrati 15.500 evrov, kar je za majhno društvo bil zajeten zalogaj.

"Sami gasilci našega društva ter krajani Janževega Vrha in Melanjskega Vrha, smo s pomočjo botrov in sponzorjev le uspeli zbrati potrebna sredstva in sedaj smo ponosni na našo novo pridobitev. Čeprav smo hvaležni vsem, ki so nam tako ali drugače pomagali, moram povedati, da sta največji del kolača prispevala delniški družbi Zavarovalnica Triglav in Radgonske gorice. Tako smo sedaj dobro opremljeni in pripravljeni na pomoč vsem, ki jo potrebujejo, čeprav bi si vsi želeli, da bi opremo preizkušali le na različnih vajah, izobraževanjih in drugih prireditvah ne pa v resničnih posredovanjih gašenja in reševanja", nam je povedal Zadravec.


Več v Kultura in izobraževanje