V Križevcih zmagala ekipa OZRK Gornja Radgona

Dvaindvajsetič preverjanje ekip PP CZ in RK

Filip Matko Ficko, sobota, 4. junij 2016 ob 17:52
Zmagovalna ekipa potuje na državno prvenstvo

Zmagovalna ekipa potuje na državno prvenstvo

V vaškem jedru Križevec pri Ljutomeru je v soboto, 4. junija, potekalo že 22. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Pomurja, ki so se jim pridružile še ekipe tekmovalk in tekmovalcev madžarske Železne in Zalske županije ter Medžimurske županije iz Hrvaške. Preverjanje sta skupaj pripravila Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje v Murski Soboti in Območno združenje Rdečega križa Slovenije v Ljutomeru, gostiteljica vsem pa je bila Občina Križevci, a organizatorjem je posebej »na roko šel« z dodelitvijo prostorov župnišča tamkajšnji župnik Štefan Vinkovič.

Tematika letošnjega preverjanja usposobljenosti članic in članov ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa je bila s področja nudenja prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah ter izrednih dogodkih, ki lahko prizadenejo pomursko regijo in širše. Tako so udeleženci preverjanj morali prikazati svoje znanje pri dajanju prve pomoči poškodovanim v različnih situacijah. Zatorej so bile pripravljene štiri lokacije oziroma delovna mesta za reševanje nalog ter pet lokacij s predstavitvami dejavnosti in opreme gasilcev, potapljačev, Civilne zaščite, Policije, Slovenske vojske, kinologov, Rdečega križa Slovenije, AMZS, službe nujne medicinske pomoči ter drugih organizacij in služb, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč. Poleg tekmovalk in tekmovalcev so si lahko te slednje predstavitve ogledali tudi vsi zainteresirani občani in številni obiskovalci.

V tekmovalni A kategoriji je sodelovalo 8 ekip (ekipa CZ Občine Ljutomer, ekipa CZ Mestne občine Murska Sobota, ekipa CZ Občine Beltinci, ekipa RKS Gornja Radgona, ekipa RKS Ljutomer, ekipa RKS Murska Sobota, ekipa Gimnazije Murska Sobota in ekipa Doma Lukavci), v kategoriji C pa tri ekipe - izven konkurence: ekipa CZ Körmend, ekipa CZ Lenti in ekipa RK Čakovec. Vse navedene, kot tudi številne goste, organizatorje in ostale sodelujoče na tekmovanju - vseh je bilo okrog 300 - so pozdravili predstavniki Rdečega križa (Silva Duh), župan Občine Križevci mag. Branko Belec, Martin Smodiš v imenu Izpostave URSZR v Murski Soboti, Stanislav Lotrič v imenu Uprave RS za zaščito in reševanje, a dr. Edith Žižek Sapač je tekmovalkam in tekmovalcem predstavila vsebino preverjanja.

Preverjanje usposobljenosti je potekalo med 9. in 13. uro na štirih delovnih točkah, vmes pa so bile tudi predstavitvene točke in na teh slednjih je s svojimi obiski zmagala ekipa CZ Občine Ljutomer. Med gostujočimi ekipami (konkurenca C) je zmagala ekipa RK Čakovec (3440 točk) pred ekipo CZ Lenti (2755 točk) in ekipo CZ Körmend (2525 točk). Pravico udeležbe na državnem preverjanju (konkurenca A), 1. oktobra letos v Slovenj Gradcu, bo imela zmagovalna ekipa OZRK Gornja Radgona, ki je osvojila 3755 točk. Za njo so se uvrstile ekipe: 2. CZ Občine Ljutomer (3525 točk), 3. CZ Doma Lukavci (3520 točk), 4. OZRK Ljutomer (3470 točk), 5. OZRK Murska Sobota (3370 točk), 6. CZ MO Murska Sobota (3050 točk), 7. CZ Občine Beltinci (3045 točk) in 8. Gimnazija Murska Sobota (2855 točk).

Še več fotografij najdete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje