Lovska družina Videm ob Ščavnici deluje že 70 let

Na jubilejni slovesnosti so podelili priznanja, pohvale in odlikovanja, za častnega člana imenovali Ožbalta Rožanca in razvili obnovljen prapor

Branko Košti, sreda, 8. junij 2016 ob 13:02
70 let Lovske družine Videm ob Ščavnici

70 let Lovske družine Videm ob Ščavnici

Lovci Lovske družine Videm ob Ščavnici, so ob prisotnosti številnih lovskih tovarišev in najvišjih predstavnikov slovenske lovske organizacije, v nedeljo, 5. junija, proslavili 70-letnico obstoja in neprekinjenega delovanja svoje Lovske družine.

Uvod v slovesnost v šotoru ob lovskem domu v Blagušu, je bila Hubertova maša, katero sta darovala farni župnik Boštjan Ošlaj in duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Rakovnik. Slednji je v pridigi sodobnega lovca, ki gre v gozd s spuščeno puško, predstavil kot pastirja, ki gre v gozd. »Kadar gre pastir med svojo čredo, tudi nosi palico, pa ne zato, da bi živali pretepal, ampak zato, da bi čredo varoval, da bi čredo branil. Zato, ko gre pastir v čredo, vsi pravijo, sedaj bo vse v redu in enako je, ko gre lovec v svoj revir, v gozd, takrat lahko vse živali rečejo, no, sedaj bo pa vse v redu«, je povedal duhovni pomočnik in v nadaljevanju poudaril pomembno in odgovorno nalogo lovcev, da z naravo in divjadjo upravljajo kot dobri gospodarji.

Slovenska himna v izvedbi Prleških lovskih rogistov je naznanila začetek slovesnosti ob visokem jubileju Lovske družine Videm ob Ščavnici. Prvi je zbrane lovske tovariše in ostale goste, pozdravil starešina Anton Holc in poseben pozdrav namenil predsedniku Lovske zveze Slovenije, mag. Ladu Bradaču, predsedniku Zveze lovskih družin Prlekije, Gorazdu Kuharju, dr. Marjanu Tošu, županu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Miroslavu Petroviču, župniku Boštjanu Ošlaju in duhovnemu pomočniku, Mirku Rakovniku. V nadaljevanju se je vrnil v čas po 2. svetovni vojni, ko je nova slovenska oblast, po nekaj časa trajajoči zmedi, začela urejati področje lova. Prve lovske družine so se začele ustanavljati že proti koncu leta 1945, 23. julija 1946 je bil sprejet Začasni zakon o lovu in po tem so bile formirane Lovske družine, ki so se povezovale v Okrajne lovske svete, ti pa v Lovski svet Ljudske republike Slovenije. Leta 1952 je zaradi združitve okrajev prišlo do združitve podzveze Gornja Radgona in podzveze Ljutomer v Lovsko zvezo Ljutomer. Politične usmeritve v letu 1955 so narekovale ukinitev okrajnih lovskih zvez in ustanovitev okrajne lovske zveze za celo Pomurje, s sedežem v Murski Soboti, ki pa ni izpolnjevala pričakovanj lovcev na desnem bregu Mure, zato je po letu 1967 prišlo do ponovne ustanovitve samostojne Lovske zveze Gornja Radgona in Ljutomer. Starešina Anton Holc je izpostavil tudi obdobje tranzicije in odpiranja mej, kar je prineslo drugačne poglede in prakse, dobre in manj dobre. Spremembe vrednot, interesi javnosti, države in ne nazadnje tudi lovcev, so se kakor v drugih društvih, odražale tudi v lovskih družinah. Vendar so uspeli preseči različne poglede in postaviti vizijo lovske družine, katera danes šteje 44 članov, v povprečju starih 58,52 let. Ob koncu svojega nastopa se je za izjemno opravljeno delo zahvalil svojim predhodnikom, ki so soustvarjali Lovsko družino Videm ob Ščavnici in vsem, ki podobo Lovske družine Videm soustvarjajo še danes.

Mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, v katero je vključenih 441 lovskih družin s preko 21.000 člani, je povedal, da se bo v letošnjem letu zvrstilo kar 171 takšnih slovesnosti, katerih vseh se seveda ne more udeležiti, v Videm pa je prišel predvsem zaradi starešine LD Videm Antona Holca, saj je to priložnost, da se mu zahvali za večletno uspešno vodenje Zveze lovskih družin Prlekije in izrazil upanje, da bodo prleški lovci tako uspešni tudi pod novim vodstvom, saj je na področju lovstva kar nekaj problemov.

Predsednik ZLD Prlekije Gorazd Kuhar, je o LD Videm ob Ščavnici povedal: »Lovska družina s takimi izkušnjami in, če si izposodim besede starešine, pridobljenih v različnih ekonomskih sistemih in v različnih načinih kmetovanja, gospodarjenja, se je znala prilagoditi trenutni situaciji in s tem zagotavljala trajnostni razvoj in trajnostno rabo prostora. Posebej pomembne bodo te izkušnje sedaj, ko nam tudi kmetovanje gre nasproti«. Ob koncu je lovcem čestital za jubilej in starešini izročil priznanje.

Čestitke in zahvalo lovcem za 70-letno delovanje je izrekel tudi župan Miroslav Petrovič. Zahvalil se je tudi starešini Antonu Holcu, nekdanjim starešinam in vsem, ki so prispevali k delovanju in razvoju lovske družine. Čestital je še za izdajo Biltena ob jubileju, v katerem je nazorno prikazana zgodovina lovstva pri Sv. Juriju. Ob koncu je lovcem zaželel veliko uspeha pri njihovem poslanstvu, to je ohranjanju in varovanju divjadi, narave ter okolja.

V zaključnem delu slovesnosti so bila podeljena številna priznanja, pohvale in odlikovanja, plaketo častnega člana LD Videm je prejel Ožbalt Rožanc, razvili so tudi obnovljen prapor.

Kulturni program na slovesnosti so izvedli Prleški lovski rogisti, folklorni plesalci iz Vrtca Sonček in učenci OŠ Sv. Jurij.

Praznovanje se je nadaljevalo ob lovski hrani in pijači, za zabavo pa je skrbel ansambel Jeruzalem.


Več v Kultura in izobraževanje