Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej

Obiskovalci so lahko spoznali pomen čebelarjenja in okusili medene izdelke

Jože Žerdin, sobota, 11. junij 2016 ob 10:22
Dan odprtih vrat ČD Veržej

Dan odprtih vrat ČD Veržej

Čebelarsko društvo Veržej je v sodelovanju z občino Veržej v okviru 17. občinskega praznika občine Veržej v petek, 10. junija na domačiji predsednika Čebelarskega društva Veržej Alojza Novaka pripravilo dan odprtih vrat, predvsem z namenom, da bi obiskovalci spoznali pomen čebelarjenja, kaj vse pridne čebele nudijo človeku.

Na dan odprtih vrat si je domačijo, na kateri živijo in dihajo s čebelami in pridelovanjem medu, čebelarsko opremo, čebelnjak, točila, razno čebelarsko literaturo, ogledalo veliko število obiskovalcev, med njimi so bili najmlajši iz osnovne šole Veržej, domačini, turisti iz Trem Banovci in obiskovalci Zavoda Marianum Veržej. Skratka na dan odprtih vrat so prišli tudi čebelarji iz Prlekije in Prekmurja.

Obiskovalci so lahko videli staro že zgodovinsko, a ohranjeno čebelarsko opremo, stekleni čebelarski panj, prikazali so kako izdelujejo čebelarski okvir za satnico, ki se da potem v panj. Na obisk je prišel predsednik Čebelarske zveze za Pomurje Janko Rožman, ki je pohvalil Čebelarsko društvo Veržej, ki že vrsto let pripravlja tovrstni projekt. Rdeča nit dneva odprtih vrat je bil v tem, da bi obiskovalci spoznali, kako se dela pri čebelah, da bi ljudje še bolj zaupali v slovenski med in imeli več zaupanja pri nakupu čebeljih pridelkov in izdelkov. Obiskovalci so lahko na drevesu videli posebnost, oziroma čebelarsko darilo, kako poteka postopek, ko se stare matice in pašne čebele zbirajo v roj. S tem postopkom je nastala nova čebelja družina. Ko se bodo čebele zbrale jih bo čebelar stresel v čebelji panj, saj je bil to naravni čebelji način oziroma roj čebel.

V društvo deluje 13 aktivnih čebelarjev, od tega se v delo društva vključujejo tudi zaposleni v Zavodu Marianum Veržej, ki imajo prav tako čebelnjak. Nekaj čebelarske opreme nam je pokazal osnovnošolec Osnovne šole Veržej Rok Novak, ki bo šel po stopinjah svojega dedka Alojza Novaka.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje