V ljutomerski župniji zakrament svete birme prejelo 34 birmancev in birmank

V cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru je potekal zakrament svete birme

Prlekija-on.net, nedelja, 12. junij 2016 ob 08:11
Sveta birma v Ljutomeru

Sveta birma v Ljutomeru

V soboto, 28. maja, je ob 10. uri v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekal zakrament svete birme. Na birmo so se veroučenci pripravljali z redno katehezo pri verouku, obiskom svetih maš, zadnje leto pa z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec je pred birmansko slovesnostjo potrdil svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi.

Letošnje leto je v ljutomerski župniji prejelo zakrament svete birme 34 birmancev in birmank. Vsi so odlično sodelovali in se primerno tudi pripravili na ta sveti zakrament, kajti sveta birma je zakrament, ki dopolnjuje sveti krst.

Navadno se deli med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo. To so trije zakramenti uvajanja v krščanstvo. Delivec zakramenta svete birme je bil letos pri birmovanju birmancev, Generani vikar in kancler, g. Lojze Kozar ml. Polaganje rok na birmančevo ramo in maziljenje s posvečenim oljem ali sveto krizmo, je generalni vikar opravil vsem birmancem, ki so v spremstvu svojih botrov stopili pred njega in tako postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim Duhom.

Po celotnem obredu in končani sveti maši, so se vsi birmanci skupaj z duhovniki in vikarjem, zbrali v cerkvi pred glavnim oltarjem in poskrbeli za prečudovito spominsko skupno fotografijo. K sreči je tudi vreme poskrbelo za odlično vzdušje vseh obiskovalcev.

Ob koncu pa so se vsi birmanci s svojimi botri in svojci odpravili vsak svojo pot, praznovanju naproti.


Več v Kultura in izobraževanje