Ljutomerske volilne enote ostajajo nespremenjene

Prlekija-on.net, sreda, 28. oktober 2009 ob 07:04
Volilni plakati

Volilni plakati

Občina Ljutomer ima nekaj več kot 12 tisoč prebivalcev, na podlagi Zakona o lokalnih volitvah pa svetnike v občinski svet volijo po proporcionalnem načelu. Prve volitve v ljutomerski občinski svet, po uvedbi lokalne samouprave, so v občini potekale v eni volilni enoti, v letu 1998 pa je bil sprejet odlok o določitvi volilnih enot v občini Ljutomer, ki še vedno velja in v katerem so za območje občine bile določene tri volilne enote.
Na minuli seji občinskega sveta je župan Franc Jurša predlagal nekatere spremembe v okviru teh enot, vendar jih svetniki niso potrdili.

V ljutomerski občini prvo volilno enoto zajema območje krajevne skupnosti (KS) Ljutomer in iz te enote je izvoljenih devet svetnikov, druga volilna enota obsega območje KS Cven, KS Krištanci, Šalinci, Grlava, KS Stročja vas ter KS Železne Dveri in je izvoljenih sedem članov občinskega sveta, tretja volilna enota pa obsega KS Cezanjevci, KS Mala Nedelja in KS Radoslavci ter je izvoljenih pet članov občinskega sveta. "Po predlaganem odloku se območja volilnih enot nekoliko spreminjajo, saj v veljavnem odloku ni bilo upoštevano načelo enake zastopanosti v občinskem svetu glede na število prebivalcev v posamezni volilni enoti. Tako se v prvo volilno enoto vključuje KS Krištanci, Šalinci, Grlava, ki bolj gravitira k Ljutomeru kot pa h kateri drugi krajevni skupnosti. Nadalje pa se KS Stara Cesta vključuje v tretjo volilno enoto, saj prav tako bolj gravitira h krajevnim skupnostim, vključenim v to enoto. S predlaganim oblikovanjem volilnih enot se tudi bolj približamo kriteriju, da se en svetnik voli na približno enako število prebivalcev," se je glasila obrazložitev ljutomerskega župana, ki pa ni prepričal sedanje sestave občinskega sveta. Ob predlagani spremembi bi se na lokalnih volitvah prihodnje leto iz prve volilne enote volilo osem, iz druge sedem, iz tretje pa šest članov občinskega sveta.

Jože Grantaša (LDS), ki je tudi predsednik KS Krištanci, Šalinci, Grlava, je povedal mnenje članov sveta njihove KS. "Ostajamo v drugi volilni enoti," je bil odločen. Predlog Franca Hajnala (SD) je bil za to, da v prvi volilni enoti volijo enega svetnika manj in namesto njega enega več v drugi volilni enoti, Janez Vencelj (SMS) pa bi si želel, da volilne enote ostanejo takšne, kot so, le enega svetnika naj bi volili v drugi volilni enoti. Predloge svetnikov naj bi potem v sklopu javne obravnave tudi zabeležili in o njih razpravljali, vendar obravnave ne bo, ker je sedem svetnikov Juršev predlog za novo razdelitev volilnih enot potrdilo, deset pa jih je bilo proti. Ob nesprejetju predlaganih novih volilnih enot na območju ljutomerske občine je Jurša svetnike opozoril, da se lahko zgodi, da se bo zaradi tega ljutomerska občina morda morala zagovarjati pred katero izmed državnih institucij.


Več v Gospodarstvo