Dva predloga za kopališče v Radencih

Predstavitev za svetnice in svetnike Občine Radenci

Filip Matko Ficko, sreda, 29. junij 2016 ob 13:17
Opuščen letni bazen v Radencih

Opuščen letni bazen v Radencih

V uvodu 11. seje občinskega sveta Občine Radenci je v torek, 28. junija popoldne, bila v kavarni Swing hotela Radin Zdravilišča Radenci predstavitev dveh predlogov za obnovitev letnega kopališča v Radencih, ki v radenskem parku že nekaj let »uživa mir pokojnega«.

Prvi predlog oziroma idejno zasnovo pod delovnim naslovom »Ureditev bazenskega kompleksa v Radencih« je predstavil AMAGA STUDIO – Mariapia Tessarolo iz Ljubljane (arhitektura, urbanizem, oblikovanje in svetovanje s.p.), ki je izhajal iz štirih predpostavk: značilnosti prebivalstva, značilnosti okolja, značilnosti kulture in značilnosti turizma. V osnovi je bil predlog za organizacijo »Festivala medgeneracijskih iger brez meja«, ki bi se odvijal v prenovljenem radenskem medgeneracijskem parku z renoviranimi (obnovljenimi) objekti, starimi in novimi športnimi objekti, plezalnim stolpom, jahanjem in knjižnim centrom.

Vendar je več navdušenja svetnic in svetnikov požel predlog za izvedbo »Biološkega kopališča«, kar je predlagala trojica sodelujočih: Demšar arhitekti iz Ljubljane (arhitekturno projektiranje in oblikovanje d.o.o.), Objem narave Maribor (gradbeništvo, projektiranje, proizvodnja in ostale storitve d.o.o.) in Landscape giampin (Italija ?). Zastavili so si tri osnovne cilje: a) Park Radenci, b) Koncept zasnove vrelcev in c) Obnova letnega bazena (biološko kopališče). So zelo uspešni pri tovrstnih projektih v sosednji Avstriji, v Sloveniji (Kempinski Portorož, Ljubno v Zgornji Savinjski dolini, Radlje ob Dravi, trenutno prenavljajo Mariborski otok) ter na Hrvaškem (trenutno v Varaždinu). Zanimiva je njihova ponudba glede stroškov (250.000,00 evrov), roka izvedbe (75 dni) ter varčevanje z električno energijo.

Zatorej je obveljal sklep svetnic in svetnikov občinskega sveta Občine Radenci, da si že prihodnji teden v obliki strokovne ekskurzije ogledajo biološko kopališče v Radljah ob Dravi ter se morebiti že odločijo za izvedbo biološkega kopališča v radenskem parku, ki je v zimskem času lahko drsališče.


Več v Kultura in izobraževanje