Na enem mestu se je zbralo čez 1.200 upokojencev

V Moravskih Toplicah je potekalo 14. srečanje pomurskih upokojencev

Jože Žerdin, sobota, 9. julij 2016 ob 11:56
14. srečanje pomurskih upokojencev

14. srečanje pomurskih upokojencev

Lep sončni dopoldanski četrtek, 7. julij je v čudovito in prijazno okolje Term 3000 Moravske Toplice na 14. tradicionalno srečanje pomurskih upokojencev privabil čez 1.200 upokojencev iz Pomurja, med njimi so bili tudi gostje iz sosednje države Hrvaške iz Čakovca, DU Lenart in DU Sveta Ana v Slovenskih goricah.

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je bila ustanovljena v letu 2003 in je ena od 13 regijskih zvez ZDUS Slovenije, ki združuje 35 upokojenskih društev Pomurja, z več kot 12.000 članov. Osnovna naloga pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev je med drugim zaščita človekovih zakonsko določenih pravic starejših, skrb za aktivno, zdravo in varno staranje članstva ter medsebojna pomoč in prostovoljstvo starejših. V upokojenskih društvih so med drugim zelo dobro razvite aktivnosti s področja kulture, športa in drugih aktivnosti, katerih se upokojenci udeležujejo po svojih zmožnostih in sicer v obliki regijskih tekmovanj in srečanj. Povezujejo pa se tudi z občinami na obeh bregovih reke Mure in z izvajalci s področja socialnega in zdravstvenega varstva, predvsem pri pomoči starejšim.

Želja vseh, ki delajo v Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev Murska Sobota in v upokojenskih društev je, da se aktivno vključi čim več starejših in da je poskrbljeno za slehernega starejšega, ki rabi pomoč. Svoje delo pa v veliki meri opravljajo tudi številni prostovoljci, ki že vrsto let delajo v projektu Starejši za starejše. V preteklem letu so bili eden izmed partnerjev že v končnem projektu Nazdravje. V okviru pokrajine se pripravljajo pripombe na novo zakonodajo, ki obravnava starejše.

Na srečanju v Moravskih Toplicah so na odgovorne naslovili manifest, zadeve ki žulijo upokojence, kot so zdravstvena zakonodaja, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zakon za dolgotrajno nego in bela knjiga. Letos se praznuje 70 let krovne organizacije ZDUS Slovenije, v katero delo se uspešno vključujejo tudi pomurski upokojenci. ZDUS Slovenije je v zgodovini svojega obstoja opravila veliko vlogo za svoje članstvo in prav v sedanjih težkih časih za upokojence mora še naprej skrbeti za starejše in njihove pravice.

Na pomurskem srečanju upokojencev je zbrane v imenu Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota nagovorila njena predsednica Vijola Bertalanič. Slavnostna govornica na srečanju v Moravskih Toplicah pa je bila podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Vera Pečnik. V imenu občine Moravske Toplice je upokojencev zaželel dobrega počutja in prijetnih uric druženja župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki je dejal, da je ponosen na starejšo populacijo upokojencev, ki so svojim delom prispevali k razvoju naše družbe, sedaj na jesen življenja pa pomagajo mladim pri vzgoji otrok, ob tem pa se še aktivno vključujejo v različna društva in organizacije.

Na srečanju pa ni minilo brez kulturnega programa katerega so obogatili pevka Dorina Gujt iz Murske Sobote, glasbeno pevska skupina Cvetje jeseni iz Društva upokojencev Tišina, zaplesali pa so folkloristi iz združenja Društev upokojencev Pomurja, ki so združeni zaplesali različne plese. Ob koncu srečanja so podelili prehodni pokal  na športnem področju, kajti v različnih športnih panogah je sodelovalo 19 društev upokojencev. Ob zaključku športnih iger je lanskoletni zmagovalec Društvo upokojencev Lendava, letos prehodni pokal predalo članom Društva upokojencev Gornja Radgona. Srečanje v Moravskih Toplicah so sklenili z druženjem, za dobro voljo in ples pa je poskrbel ansambel Horizont.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje