Neustavljivo začrtana in prehojena pot

20-letnica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija na Petanjcih

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 11. julij 2016 ob 09:27
20-letnica Ustanove dr. Šiftarjeva ustanova

20-letnica Ustanove dr. Šiftarjeva ustanova

S tremi odmevnimi dogodki v enem dnevu se je proslavilo 20-letnico Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina. Bilo je to v torek, 5. julija, ko je ob 12. uri bila v Pokrajinski in študijski knjižnici (PIŠK) Murska Sobota predstavitev izdaje dveh knjižnih novitet te ustanove: monografija »Začrtana in prehojena pot (20 let Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija 1996 - 2016)« ter monografija Branka Žuneca »Ne-vidna univerza«, kar so skupaj pripravili UŠF, Pomurska akademsko znanstvena unija in PIŠK. Istega dne ob 17. uri je v baročnem salonu Pokrajinskega muzeja Murska Sobota v soboškem gradu bil slovesni zbor ustanoviteljev UŠF, ob 19. uri pa še slavnostna akademija v grajski dvorani soboškega gradu pod naslovom »Ko so drevesa postala simboli...«.

Ob slovesnem zboru ustanoviteljev UŠF je govoril starosta, akademik dr. Anton Vratuša Vran, ki je v prej omenjeno monografijo »Začrtana in prehojena pot« med drugim zapisal: »...V petdesetih letih dr. Šiftarjevega neutrudljivega in uporniškega napora se je Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih št. 19 razvil v nacionalni kulturni spomenik z več kot 600 drevninami, grmovnicami in drugimi rastlinami ter ožganimi črepinjami vojnih razvalin, prinesenimi iz mnogih krajev naše celine, od skrajnega severa Evrope do Japonske, zlasti pa z območja Slovenije in Jugoslavije, s krajev največjih fašističnih zločinov ali najpomembnejših zmag protifašističnih sil, ki so zlomile svetovni fašizem - v trajni spomin borcem proti fašističnemu in drugemu nasilju ter v opomin vsem živim...«

Irma Benko, ki je pripravila scenarij slavnostne akademije »Ko so drevesa postala simboli...« (Tone Pavček), je kar sama tudi povezovala bogat kulturni večer v grajski dvorani. V uvodu so pevci Moškega pevskega zbora Slava Klavora iz Maribora zapeli himno Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih Karla Destovnika Kajuha »Bosa pojdiva, dekle, obsorej«, ki so zapeli še nekaj borbenih pesmi iz partizanskih časov 1941-1945, zapeli so ljudski pevci iz Gornjega Senika v Porabju na Madžarskem, nastopila sta gledališka igralca Evgen Car in Rajko Stupar (brala sta pisno korespondenco med dr. Vanekom Šiftarjem in pisateljem Miškom Kranjcem), nastopila sta iz skupine Halgato band Saša Ostojić s harmoniko ter Jože Kovač Uri z violino (oba tudi kot vokalista), na cimbale je igral Andi Sobočan, s posebnim nagovorom je sodelovala dr. Daniela Zavec Pavlinič, s posnetkom pa je bila predstavljena pesem Slovenke Josefe Prelog iz Žetinec na avstrijskem Štajerskem.

Ob zaključku slovesne akademije je zahvalo izrekel predsednik UŠF, Ernest Ebenšpanger, ki je ob tem svojemu podpredsedniku, Marjanu Šiftarju, predal sadiko vrbe žalujke za posaditev v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje