130 let PGD Sveti Jurij ob Ščavnici

Najstarejše društvo v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici je praznovalo visok jubilej

Branko Košti, ponedeljek, 11. julij 2016 ob 15:41
130 let PGD Sv. Jurij ob Ščavnici

130 let PGD Sv. Jurij ob Ščavnici

Malo gasilskih društev v Sloveniji se lahko ponaša s tako dolgo in bogato zgodovino, kot Prostovoljno gasilsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici. Zahvala za to, da je v soboto, 9. julija, slovesno obeležilo že 130 letnico delovanja, gre predvsem pobudniku ustanovitve in prvemu predsedniku Francu Vaupotiču, katerega ideji so se, daljnega leta 1886, pridružili še Jernej (Janez) Košar, prvi poveljnik, Franc Vogrinec, Karel Kreft, Jurij Brumen, Janez Žagar, Alojz Čagran, Blaž Sinko, Anton Cvetko in še nekateri drugi.

Že pred ustanovitvijo društva so vaščani varovali imetje pred požari z vaškimi stražami, s formalnim nastankom organizirane zaščite pred požarom pa so ustanovitelji postavili trdne temelje, na katerih sloni uspešno 130 letno delovanje. O pomembnosti društva, tudi za vzpodbujanje narodne zavesti, dokazuje od takratnih oblasti priborjena pravica do poveljevanja v slovenskem jeziku.

Kmalu po ustanovitvi, so gasilci nabavili nove obleke, za gašenje so razpolagali z leseno ročno brizgalno, katero so leta 1891 nadomestili z modernejšo ročno brizgalno na konjsko vprego. Obdobje pred 1. svetovno vojno in vse do začetka 2. svetovne vojne zaznamuje še ena posebnost jürjovških gasilcev. Leta 1907 je bila namreč ustanovljena Gasilska pihalna godba, po ustanovitelju in kapelniku Antona Vogrincu, poznana tudi kot Vogrinci, ki je delovala vse do začetka druge vojne.

Prva svetovna vojna je terjala žrtve med člani društva, vendar so delovali tudi v tistih težkih časih in se tudi aktivno vključili v zbiranje podpisov v podporo majniški deklaraciji. V času med obema vojnama so na območju današnje občine nastajala nova gasilska društva, katerih mentor pri ustanavljanju in delovanju je bilo prav gasilsko društvo pri Sv. Juriju. Pred 2. svetovno vojno je bil zgrajen novi zidan, za tiste čase moderen gasilski dom. Obdobje 2. svetovne vojne zaznamuje pomembna pridobitev, zelo moderna nova 800 litrska motorna brizgalna, znamke DKV 800.

Konec vojne pomeni za gasilstvo novo obdobje razvoja. Vodstvo društva so prevzeli novi ljudje: predsednik Karel  Marinič, poveljnik Ivan Sinko in tajnik Andrej Stanko. Aktivno so se vključili v izgradnjo zadružnega doma, leta 1954 so razvili prvi društveni prapor in nabavili rabljeno gasilsko vozilo, katerega so zaradi obrabljenosti kmalu odprodali. V aktivnosti društva so se začele vključevati tudi ženske. Med letoma 1959 in 1963 so gradili nov gasilski dom, gonilna sila pri gradnji je bil takratni predsednik Franc Mauko st. Pomemben mejnik v delovanju društva pomenita ustanovitvi sekcije žensk in pionirske sekcije leta 1975, saj je to začetek načrtne skrbi za vzgojo gasilskega kadra. Leta 1994 so razvili drugi društveni prapor. Izogniti se niso mogli niti burnim dogodkom ob preimenovanju kraja iz Vidma v Sveti Jurij. Z glasovanjem na občnem zboru leta 1995 so sklenili preimenovati društvo iz PGD Videm v PGD Sv. Jurij ob Ščavnici. Leto 2008 je v kroniki društva zapisano po zaključku ene največjih investicij – nabave novega gasilskega vozila GVC 16/25, katero so slovesno prevzeli leta 2009. Jubilejno leto 2016, bo v kroniki zabeleženo še z eno pomembno pridobitvijo, društvenim muzejem, katerega so odprli ob 130 letnem jubileju.

Slovesnosti ob jubileju najstarejšega društva v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, so se pričele že v nedeljo, 3. julija z zahvalno mašo za gasilce ob 130 letnici delovanja, v petek 8. julija so pripravili taktično vajo gašenja požara na gospodarskem poslopju, katera se je zaključila z družabnim srečanjem gasilcev.

Osrednja jubilejna slovesnost na ploščadi pred gasilskim domom se je pričela s parado gasilcev na prizorišču in se nadaljevala s kulturnim programom, v katerem so sodelovali učenci šole, godba na pihala, harmonikarji Glasbene šole Gotar in svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko Robert Gotar. Slavnostni govornik je bil Milan Antolin, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, prisotne pa so nagovorili še predsednik društva Jože Krajnc, predsednik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župan Miroslav Petrovič, ki je predstavil vlogo in zasluge društva na področju zaščite in reševanja v občini, za kar je PGD Sv. Jurij ob letošnjem prazniku občine prejelo najvišje občinsko priznanje Grb Občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Ob 130 letnici so bila podeljena tudi priznanja in odlikovanja, katera so prejeli:
Jože Krajnc – gasilska plamenica II. stopnje
Mirko Holc – gasilsko odlikovanje II. stopnje in plaketa gasilskega veterana
Marjan Kocuvan - plaketa gasilskega veterana
Jožef Vok – priznanje gasilske zveze II. Stopnje

Priznanja PGD ob 130 letnici so prejeli:
Gasilska zveza Sv. Jurij ob Ščavnici
Občina Sv. Jurij ob Ščavnici
Osnovna šola Sv. Jurij ob Ščavnici
Jože Krajnc
Milan Mikl
Roman Muhič

Uradni del slovesnosti se je zaključil z odprtjem društvenega muzeja. Otvoritveni trak sta prerezala predsednik PGD Sv. Jurij ob Ščavnici Jože Krajnc in pobudnik ter glavni nosilec projekta Roman Muhič, blagoslovil pa župnik Boštjan Ošlaj.


Več v Kultura in izobraževanje