Na Stari Gori so spet želi zlato klasje

Kljub ponavljajočemu scenariju, prireditev tudi po dvaindvajsetih letih privablja veliko obiskovalcev

Branko Košti, ponedeljek, 11. julij 2016 ob 17:30
22. žetev zlatega klasa na Stari Gori

22. žetev zlatega klasa na Stari Gori

Na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici, so v nedeljo, 10. julija, pripravili že 22. žetev zlatega klasa, katero v zglednem sodelovanju že vrsto let skupaj organizirajo Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, Prostovoljno gasilsko društvo Stara Gora in Javna služba kmetijskega svetovanja G. Radgona.

Prireditev, katera ima sicer že dokaj ustaljen scenarij prikaza kmečkega opravila žetve in mlatitve žit, v ta, vzorno urejen turistični kraj, katerega zaščitni znak je mlin na veter, še vedno privablja množico obiskovalcev. Medtem, ko so gledalci imeli možnost poiskati senčno zavetje pod starimi lipami in drugimi drevesi, so tekmovalci morali svojo spretnost, znanje in tudi vzdržljivost, pokazati na vročem soncu. Poleg starih mačkov, je med tekmovalci opaziti tudi precej mlajših, kar je znamenje uspešnega prenašanja tradicije starejših na mladi rod.

Prve so ostrino svojih srpov preizkusile žanjice, devet se jih je spopadlo z začrtanimi parcelami, po oceni strokovne žirije, katera je pri ocenjevanju poleg hitrosti upoštevala kvaliteto opravljenega dela (čistost, obliko in čvrstost snopja), se je najbolje odrezala Anica Kramberger iz DPŽ Gornja Radgona, pred Jožico Žajdela, DPŽ Sv. Jurij in Marijo Filipič iz Društva gospodinj Juršinci, ekipno so bile najboljše žanjice iz Društva gospodinj Juršinci (Marija Filipič, Elizabeta Majerič in Katica Petrovič).

V konkurenci ekip v žetvi s koso, je prepričljivo slavila ekipa iz Drakovcev, s koscem Ludvikom Budjem, pobiralko Marijo Perko in vezalko Mileno Lackovič, pred ekipami DPŽ G. Radgona, Društva športa, družabnosti in običajev Juršinci in DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici.

V, za to prireditev tudi tradicionalni košnji županov in poslancev, je prepričljivo slavil poslanec Franc Breznik.

Še kratek prikaz mlatitve z mlatilnico, katero je poganjala 135 let stara parna lokomobila Franca Belšaka, zatem pa vsi skupaj, gledalci in tekmovalci, v senco starogorskih lip, kjer jih je pričakala hladna pijača in veseli zvoki Prleškega kvinteta.


Več v Družabno