Pričel se je 12. Grossmannov festival

Ljutomer bo do sobote ponovno v znamenju fantastike, filmov, vina in zombijev

Prlekija-on.net, torek, 12. julij 2016 ob 20:08
Otvoritev 12. Grossmannovega festivala

Otvoritev 12. Grossmannovega festivala

V ljutomerskem Domu kulture se je v torek, 12. julija, pričel 12. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina z otvoritvijo razstave fotografij Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije, pred Domom kulture pa so se ob tem predstavili vinarji, ki sodelujejo v letošnjem tekmovalnem programu za Vinskega šampiona Hudega mačka.

Na otvoritvi so vse zbrane nagovorili direktor organizacije festivala Peter Beznec, minister za kulturo Tone Peršak, nekaj besed o razstavi Porumenele fotografije in avtorju Tonetu Stojku pa je povedala Marija Skočir, višja kustosinja v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Po uradni otvoritvi festivala je mag. Tjaša Kos predstavila vse letošnje vinarje, obiskovalci pa so se lahko sprehodili po simbolični vinski cesti in vsa vina tudi okušali. Letos v vinskem programu sodelujejo Vinakoper (Cabernet Sauvignon Capo d'Istria), P&F Jeruzalem (Rumeni muškat Jeruzalem Ormož in Polsladka penina Ljutomerčan), Gönc vinarstvo (Merlot), Turistična kmetija Hlebec (Nosferatu), Vinogradništvo družina Kos (Ranfol), Vinoreja Kaučič (Šipon) in Radgonske gorice (Zlata Radgonska penina - zelo suho).

Sledil je filmski program s slovensko kriminalko Psi brezčasja z gostoma režiserjem Matejem Nahtigalom in producentom Tomijem Matičem. Ob 21. uri se bo na Glavnem trgu Grossmannovemu občinstvu prvič predstavil letošnji častni gost Jan Harlan, ki bo napovedal svoj dokumentarec Stanley Kubrick: A Life in Pictures, presunljiv vpogled v življenje in delo enega največjih filmskih ustvarjalcev vseh časov.

Tekmovalni program Hudi maček bo v Kulturnem domu ob 23. uri postregel s trilerjem Scherzo Diabolico režiserja Adriana Garcie Bogliana, v Kinu Hrupni maček pa se bo ob 21. uri tekmovalni program glasbenih dokumentarcev začel z Novim mestom glasbe z gostom režiserjem Mitjo Sočičem. Atrij Mestne hiše bo s pričetkom ob 21. uri nudil prva bloka obeh tekmovalnih programov kratkih filmov.


Več v Družabno