S srednjeveškimi pesmimi navdušili Benedičane

V poznogotski cerkvi sv. Treh kraljev pri Benediktu so gostili izjemen koncert švicarskih glasbenikov Sollazzo Ensemble

Prlekija-on.net, sreda, 13. julij 2016 ob 08:47
V organizaciji: SEVIQC Brežice, Župnije Sv. Benedikt v Slovenskih goricah, Občine Benedikt, RZ Benedikt, Zgodovinskega društva Atlantida raj slave Benedikt, Gostilne na kmetiji Kaučič, Slaščičarne in kavarne Šijanec ter Abar Anja Lebreht s.p., je nad Benediktom v Slovenskih goricah potekal izjemen koncert. Ansambel Sollazzo Ensemble iz Švice je namreč, s svojimi srednjeveškimi moralističnimi pesmimi navdušil dobro stotnijo poslušalcev v podružnični cerkvi Sv. Treh kraljev. Glasbeniki so ustvarili s starinsko glasbo in pesmijo avtentično čustveno srednjeveško vzdušje v izjemni akustični poznogotski cerkvi. In ljubitelji tovrstne glasbe, ne le iz Benedikta in Slovenskih goric, temveč iz širšega slovenskega področja, si želijo, da bi se podobni koncerti prirejali vsako leto v naselju Sv. Trije Kralji v Slovenskih goricah.

Čudoviti koncert so sicer izvajali člani ansambla: Sollazzo Ensemble (Perrine Devillers, sopran; Yukie Sato, sopran; Vivien Simon, tenor; Sophia Danilevski, srednjeveški fidel; Vincent Kibildis, harfa, Anna Danilevskaia, srednjeveški fidel, vodstvo). Člani ansambla Solazzo Ensemble so oblikovali program z uporabo historične izvajalske prakse in raziskovanjem glasbenega, kulturnega in umetniškega področja obdobja, ki jih zanima (pribl. 1350-1550). Švicarski ansambel se nam je predstavil s svojim projektom "Moralistične pesmi srednjega veka", s katerim so ponudili širše raziskovanje posebnega vidika svojega repertoarja – etike v pesmih, ki je za razliko od dvorne ljubezni ali viteštva, ki sta močno raziskani temi, redko obravnavana. Vseeno pa ima vsak skladatelj poznega srednjega veka vsaj eno skladbo, katere besedilo razkriva osebna stališča na moralo. Prav ta vpogled v njihovo osebnost je tisto, kar želijo švicarski glasbeniki zajeti v svojem repertoarju in deliti s poslušalci na koncertu.

Srednjeveška glasba – preprosta besedna zveza, za katero se skriva velika pestrost. Tisočletna evropska tradicija je namreč nadvse redko zavetje različnim repertoarjem. Ne le da je raznoliko gradivo, ki izhaja iz tam, tudi moderna izvajalska praksa nudi širok spekter možnosti, ki vsak zase sloni na zanimivih hipotezah. Te so osnovane tako na originalnih dokumentih kot na intuiciji in prepričanjih sodobnih glasbenikov in muzikologov. Desetletja raziskovanj in glasbene rekonstrukcije tako naši generaciji dajejo neverjetno zakladnico znanja, informacij in izkušenj, iz katerih lahko črpamo. Vendar pa vse še ni odločeno. Ravno ta mešanica svobode in dolžnosti pa je tisto, kar napravi vlogo medivalista v današnjem času še posebno razburljivo. Prioriteta ansambla Sollazzo Ensemble je, da izrazijo čustva, ki so jih že sami doživeli, ali da skozi izbrano glasbo in jezik izrazijo svoje misli.

Dogodek v Benediktu se je sicer pričel s festivalskim predtaktom, kjer je potekal pogovor z umetniki o njihovem delu, nato je sledila predstavitev znamenitosti Benedikta ob sladkih dobrotah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje