Drugič četrtkovi glasbeni večeri v parku

Skupaj zares obetata ZTŠ Radenci in Zdravilišče Radenci

Filip Matko Ficko, petek, 15. julij 2016 ob 11:02
Četrtkov glasbeni večer v parku

Četrtkov glasbeni večer v parku

V prireditveni utici radenskega parka se od minulega četrtka vrstijo glasbene prireditve, ki jih bosta skozi vse poletje (meseca julija in avgusta) organizirala domači Zavod za turizem in šport Radenci (kot direktorica ga vodi mag. Sonja Bily), kakor tudi Zdravilišče Radenci. Tako bi naj v času počitnic in dopustov bilo »poskrbljeno« za občanke in občane Radenec, kot tudi za turiste in obiskovalce tega zdraviliškega kraja, ki se je nekoč ponašal z nazivom »biser slovenskega turizma«.

Pred tednom dni, 7. julija, so se na podiju prireditvene utice zavrteli plesni pari folklorne skupine Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele, ki jih je na harmoniki spremljal Robert Majerič iz Spodnjih Ivanjec. Poleg plesalk in plesalcev ter harmonikarja pa so se občinstvu, zbranem v radenskem parku, predstavile še tri mlade umetnice igranja na diatonično harmoniko.

Drugi četrtkov glasbeni večer v parku, 14. julija po 20. uri, je bil zopet narodno oziroma ljudsko obarvan, kajti s predstavitvijo vzhodno štajerskih plesov je nastopila Folklorna skupina Gornja Radgona. Vodja skupine, ki po strokovni plati plesalke in plesalce že 30 let usmerja, je Tatjana Jakopec Kager, glasbena spremljava plesnih parov pa je vsa leta »na skrbi« glasbenega samouka Mirana Mauka s Plitvičkega vrha. Slednji nastopa tudi kot vokalist.

Ker so Štajerci (z vincem obdarjeni) veseli, prijazni in dobrovoljni ljudje, je njihov ljudski ples šegav, zibajoč s prožnimi koleni, s hitrimi vrtenicami ter z odlično okretnostjo in poskoki. Nič drugače ni v vzhodnem delu te slovenske pokrajine (Haloze, Slovenske gorice, Dravsko, Ptujsko in Mursko polje). Tu je najbolj znan njihov ples »štajeriš« (prikazan v Spodnji Ščavnici), ki pa se mu po šegavosti krepko približa »kosmatača«, so pa zanimivi plesi še: »čindara«, »šamarjanka«, »ketnpolka«, »špicpolka«, »Pobreška polka«, »točak« in »sotiš«. Ob zaključku običajno (tudi na porokah) ne sme manjkati še »beksl« ter »poušter tanc«. Te plese so gornjeradgonski plesni pari tudi prikazali, občinstvo pa jih je nagradilo s krepkim aplavzom.

Na diatonično harmoniko je ta večer zaigrala ter zapela 9-letna Eva Tompa iz Rihtarovec, a 11-letni Rene Cimerman iz Rintarovec je zaigral na diatonično harmoniko, kot tudi na pozavno. Kulturni večer je povezovala Blanka Fekonja.

Za prihodnji četrtek domača organizatorja v duetu, Zavod za turizem in šport Radenci ter Zdravilišče Radenci, napovedujeta nastop domačega dueta mladih: vokalistko Katjo Otrin in glasbenega spremljevalca Valterja Klemenčiča.


Več v Kultura in izobraževanje