Žetev zlatega klasja na polju Biotehniške šole Rakičan

Na polju Biotehniške šole Rakičan je potekala etnološka prireditev žetev zlatega pšeničnega klasja na stari način

Jože Žerdin, sobota, 16. julij 2016 ob 16:12
Žetev zlatega klasja v Rakičanu

Žetev zlatega klasja v Rakičanu

V spomin na nekdanje žetveno opravilo je bilo v sredo, 13. julija, na polju Biotehniške šole v Rakičanu pri Murski Soboti zelo veselo, kajti šola in dijaki, ki obiskujejo Biotehniško šolo so v goste na žetev na stari način, povabili člane Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurja in člane Kulturno umetniškega društva Beltinci, ki so z roko v roki v medgeneracijskem sodelovanju prikazali žetev zlato pšeničnega klasja.

Najprej so kosci v hladni senci na dvorišču Biotehniške šole ročno sklepali kose in se potem vsi skupaj odpravili na šolsko polje, kjer dijaki in profesorji opravljajo različne poskuse za Kmetijski inštitut Slovenije in med njimi je bilo tudi polje, kjer je bilo zasajeno s pšenico, katero so potem kosci z ročnimi kosami pokosili. Za vsakim koscem je bila ena pobiralka, ki je s srpom pobirala požeto klasje. Ko so pšenico poželi so pšenično klasje zvezali v snope, nato so jih zložili v križe, kajti požeta pšenica se mora nekaj časa sušiti na polju, šele potem jo je potrebno zmlatiti z mlatilnico.

Projekt od zrna do kruha so letos v Rakičanu obudili že drugič in sklenili, da bodo tudi v prihodnje v času žetve ta običaj prikazali in obudili ter žetveno tradicijo ohranjali za poznejše mlajše rodove, kajti dijaki, ki obiskujejo šole in se na poskusnih poljih učijo kako se kmetuje, oziroma pridela kruh za vsakdanje življenje, med drugim spoznavajo, kako so nekoč pred leti kmetje v času žetve ročno želi, mlatili z mlatilnicami, nato so zrnje shranili v kašče in nato s kravjo vprego odpeljali v bližnji mlin, kjer je mlinar iz moke zmlel moko, katero je potem gospodinja iz nje spekla kruh, potice, vrtanke in druge mlevske izdelke za vsakodnevno preživetje družine na kmetiji.

V projektu »od zrna do kruha«, se bo zlato pšenično klasje na polju v Rakičanu na soncu sušilo, in potem bodo požete snope pšenice odpeljali s starim traktorjem in lesenim vozom v beltinski park, kjer bodo v okviru letošnjega folklornega festivala v organizaciji KUD Beltinci v soboto, 23. julija s stoletno mlatilnico Ivana Zadravca - Vaneka iz Beltincev, prikazali in opravili mlatitev požete pšenice. Ko bodo opravili mlatitev zlatega pšeničnega klasja, bodo pšenico za nekaj dni shranili in jo posušili.

Ob tej priložnosti so na polju tudi predstavili nov traktor znamke Kioti, katerega bodo dijaki Biotehniške šole uporabljali za učenju v oranju v Rakičanu in na tekmovanju v oranju. V nadaljevanju projekta »od zrna do kruha«, bodo svoj sicer manjši, a toliko bolj pridelan pridelek iz ljubezni do prekmurske zemlje  -  zrnje nato odpeljali v plavajoči mlin na reki Muri na Otok ljubezni v Ižakovce, kjer bo iz zrnja mlinar s pomočjo vodnega pogona in mlinskih kamnov zmlel v moko. Poleg dijakov, profesorjev na šoli v Rakičanu in ostalih sodelujočih v projektu, bodo potem moko odpeljali v Kulinarično jedro v Ratkovce na Goričko, kjer bodo v krušni peči spekli dišeči kruh, ki je plod večmesečnega vloženega truda, da je zlato pšenično klasje lepo obrodilo in dalo vsem v projektu obilen in zadovoljen pridelek. V krušni peči se bo speklo kar nekaj kilogramov kruha, katerega bodo potem obiskovalcem na letošnjem mednarodno kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni ponujali obiskovalcem in sicer na sedežu Biotehniške šole Rakičan v Gornji Radgoni.


Več v Kultura in izobraževanje