Grossmann 2016: zmagoviti Scherzo Diabolico, poklon Janu Harlanu, od peklenske vročine do zombie parade v dežju

Zaključil se je 12. Grossmannov festival, ki je postregel s širokim naborom vsebine

Prlekija-on.net, sobota, 16. julij 2016 ob 22:54
12. Grossmannov festival

12. Grossmannov festival

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je hrumel od 12. do 16. julija v letošnji 12. ediciji predstavljanja žanrske kinematografije v Sloveniji in regiji.

Najbolj nenavaden festival na slovenskih tleh je postregel s širokim naborom vsebine - kar 90 dogodkov v petih dneh, prvenstveno iz sveta žanrskega filma. Kultne retrospektive, mednarodni filmski gostje, degustacijsko in tekmovalno ponudbo vrhunskih vinarjev in skoraj nepregleden spremljevalni kulturni, zabavni, izobraževalni in glasbeni program.

Naj naštejemo le nekaj glavnih točk: potekal je 1. mednarodni simpozij na temo produkcije žanrskih filmov v JV Evropi, legenda jugoslovanskega filma Slobodan Šijan je predstavil svojo novo knjigo Filmus, zagrmeli so številnimi koncerti z Edo Maajko na čelu, potekale so filmske in igralske delavnice, Fantastični vlak, Začarani kino za najmlajše, Zombie parada v dežju - Parada 'sprancev', Veliki filmski kviz, fotografska razstava izjemnih, še nikoli videnih fotografij svetovnih zvezd fotografa Toneta Stojka in drugo.

Naše letošnje poročanje:
Otvoritev festivala
Javna degustacija vin
Edo Maajka na Grossmannovem odru
Pogovor z Janom Harlanom
Zombi parada
Nagrade 12. Grossmanna
Častni gost festivala je bil producent Jan Harlan, ki je trideset ustvarjalnih let sodeloval z enim najbolj priznanih režiserjev v zgodovini svetovnega filma, Stanleyjem Kubrickom. Jan Harlan je na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo. Festival so obiskali tudi številni drugi gostje.

Podeljene so bile naslednje nagrade:
-HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film: Scherzo Diabolico (Mehika, ZDA; 2015; Adrian Garcia Bogliano)

Posebna omemba: Napad irhastih zombijev (Attack of the Lederhosenzombies; Avstrija; 2016; Dominik Hartl)

-HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec: Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka (Slovenija; 2016; Dunja Danial)

-SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film: Izginotje Willieja Binghama (The Disappearance of Willie Bingham; Avstralija; 2015; Matt Richards)

-MELIES D'ARGENT za najboljši evropski fantastični kratki film: Zobki (Quenottes; Luksemburg; 2015; Pascal Thiebaux, Gil Pinheiro)

-VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino: Ranfol (Kos)

Zmagovalni film Male delavnice groze je Samaritan (Vasja Rovšnik).

Obrazložitve žirij:
-HUDI MAČEK (Žirija: Dragan Jelićić, Marcel Štefančič jr., Uwe Huber)
Redek primer napete in dobro odigrane drame o grozi vsakdanjega življenja, ki se spremeni v triler in slasher, poln nepričakovanih preobratov in črnega humorja ter podkrepljen z osupljivo klasično glasbeno podlago.

Posebna omemba:
V zdaj že dodobra prenasičenem žanru zombi komedije film ponudi obilico izvirnih in duhovitih trenutkov, s svojo tematiko in izvedbo pa je tudi zelo v duhu festivala.

-HRUPNI MAČEK (Žirija: Igor Vidmar, Dušan Moravec, Boštjan Sovec)
Odpadki druge generacije je film, ki z svojim ritmom in sporočilnostjo preseže dokumentarne okvirje. Spregledano pankovsko gibanje druge generacije prikaže vizualno zanimivo in pri tem uporablja filmska sredstva in načine, ki prepričajo. Film, ki je pomemben tudi za razumevanje sedanjega glasbenega, kulturnega in političnega trenutka v Sloveniji.

-SLAKOV HUDI MAČEK (Žirija: Tomaž Gorkič, Marko Jocić, Mario Kovač)
Obrtniško dovršen izdelek, ki se vsebinsko ukvarja z eno izmed vedno aktualnih tematik človeške družbe. Skozi umirjeno, prepričljivo in estetsko filmsko govorico nas pripelje do bridkega konca, ki gledalca ne more pustiti ravnodušnega.

-MELIES D'ARGENT (Žirija: Tomaž Gorkič, Marko Jocić, Mario Kovač)
Ta mračna in domiselna alegorija, prežeta z močnimi slikami in sugestivno glasbo, zelo vešče združuje animacijo živalskega lika z igralci. Gre za dramaturško zaokroženo celoto, ki se spretno izogiba klišejem.