Po letu 2013, športniki DU Gornja Radgona spet najboljši v Pomurju

Tri radgonske ekipe na državnem prvenstvu

Prlekija-on.net, četrtek, 21. julij 2016 ob 13:30
Športniki DU Gornja Radgona

Športniki DU Gornja Radgona

V Društvu upokojencev Radgona, kjer imajo po nedavnem "osipu" 843 članic in članov, se zelo dobro zavedajo kako je za starejše ljudi koristno gibanje, rekreacija, ukvarjanje s športom in s tem povezano druženje. Zato niti ne preseneča dejstvo, da je več deset upokojenk in upokojencev aktivno vključenih v športno sekcijo DU Radgona, ki sodelujejo na meddruštvenih, regijskih in tudi državnih tekmovanjih. In čeprav odkrito poudarjajo, da tekmovalni dosežki niso v prvem planu, radgonski upokojenci in upokojenke, dosegajo tudi izvrstne rezultate. Tako so, po letu 2013, letos znova osvojili največ točk in s tem prehodni pokal Pokrajinskih športnih iger za Pomurje. In tri, od sedmih ekip DU Radgona, bodo pomursko regijo predstavljale na državnih igrah upokojencev.

Regijska tekmovanja potekajo v prvi polovici leta, potem pa so jeseni še državni spopadi, kjer sodelujejo zgolj zmagovalci iz vseh regij. In DU Radgona bo tam nastopila z ekipami: kegljanje,  ter pikadu za moške in ženske. Kot sta nam na srečanju ob domačem balinišču pri Domu starejših občanov, povedala predsednica DU Radgona Inge Ivanek, in športni referent Branko Kos, radgonski upokojenci in upokojenke trenirajo in tekmujejo v sedmih disciplinah, in sicer: pikado – moški in ženske; balinanje – moški in ženske; kegljanje; kegljanje na vrvici – moški in ženske; streljanje z zračno puško – moški; športni ribolov – moški, želijo pa si, da bi čim prej ustanovili še šahovsko sekcijo. Poleg tekmovanj pa so radgonski upokojenci uspešni tudi kot organizatorji različnih regijskih in meddruštvenih tekmovanj. Zlasti so zadovoljni s "svojim" baliniščem, ki ga sami urejajo in vzdržujejo, pa tudi ribiška tekmovanja organizirajo, pa pikado ipd. Nekaj težav je s financiranjem, a kot pravi predsednica Ivanekova, jim uspeva s članarinami, razpisi ipd.

Pregled rezultatov športnikov DU Gornja Radgona, na pokrajinski športnih igrah, pokaže da so radgonske tekmovalke in tekmovalci, bili uspešni v večini športnih disciplinah. Tako je bilo zelo uspešno regijsko tekmovanje v kegljanju, ki ga je organiziralo in izvedlo DU Lendava. Tekma se je odvijala na kegljišču v Radencih, saj drugje ni več nobenega kegljišča v Pomurju. Radgonsko ekipo so sestavljali: Matija Ratnik, Ivan Lesjak, Franc Prapotnik in Marjan Šalamun, ki so ekipno osvojili 1. mesto, med posamezniki sta blestela Matija Ratek (1.) in Franc Prapotnik (3. mesto). Konec marca se je ekipa strelcev z zračno puško udeležila regijskega tekmovanje, ki ga je na strelišču v Dobrovniku, organiziralo in izvedlo DU Kobilje. Radgonska ekipa v postavi: Edi Štanta, Janez Žnidarič, Branko Kos in Marjan Fras, je zasedla 6. mesto. Že naslednji mesec, v aprilu, se je moška radgonska ekipa udeležila regijskega tekmovanje v pikadu, ki ga je v Brezovcih organiziralo in izvedlo DU Bodonci-Brezovci-Zenkovci. Sodelovalo je 12 moških ekip, radgonska ekipa pa je v postavi: Janez Kolar, Rudi Petek, Dani Vrabel, Franc Fajfar in rezerva Angela Petek, zasedla odlično 1. mesto, med posamezniki pa je Dani Vrabel bil tretji.

Prav tako aprila, se je tudi ženska ekipa udeležila regijskega tekmovanje v pikadu, ki ga je organiziralo DU Radenci. Med devetimi ekipami je DU Gornja Radgona, v postavi: Angela Petek, Marjana Fekonja, Vera Ploj in Natalija Dolamič, zasedla odlično 1. mesto, med posameznicami pa je Angela Petek zasedla 2. mesto. Takoj zatem je ekipa DU Radgona nastopila tudi na regijskem tekmovanju v balinanju, ki ga je organizirala in izvedla DU Lendava. Med sedmimi ekipami so Radgončani, v postavi: Stanko Bac, Dušan Jakovljevič, Franc Fajfar, Rudi Čagran in Franc Ornberg, zasedli 5. mesto. Prav tako so 5. mesto v balinanju osvojile tudi članice DU Radgona (Vera Ploj, Natalija Dolamič, Marjana Fekonja, Silva Štrucl), ki so na svojem balinišču v Gornji Radgoni tekmovale med sedmimi ekipami. V začetku junija se je ekipa kegljačev udeležila regijskega tekmovanje v kegljanju na vrvici, ki ga je v Lipovcih organiziralo in izvedlo DU Beltinci. Med enajstimi ekipami, so Radgončani v postavi: Stanko Bac, Dani Vrabel, Franc Fajfar, Ivan Kolar in Franc Prapotnik, zasedli 2. mesto, med posamezniki pa je Franc Prapotnik zasedel 3. mesto. V Černelavcih pa je domače upokojensko društvo pripravilo tekmovanje v kegljanju na vrvici za upokojenke. Na tekmovanju, kjer je sodelovalo osem ekip, so Radgončanke, v postavi: Vera Ploj, Angela Petek, Marjana Fekonja in Silva Štrucl, zasedle 6. mesto. Omeniti kaže tudi tekmovanje v športnem ribolovu, kjer so člani DU Radgona dosegli solidne uvrstitve. Na tekmovanju, ki ga je na ribnikih v Gradišču pripravilo DU M. Sobota, so Radgončani, v postavi: Milan Brenčič, Rudi Petek, Ignac Letič in Jakob Kampuš, zasedli so 5. mesto, med 10 ekipami.

Kot nam je povedal športni referent Branko Kos, so radgonski upokojenci bili uspešni tudi na nekaterih meddruštvenih športnih igrah in tekmovanjih. Tako so Rudi Petek, Jakob Kampuš in Ivan Kolmančič, uspešno nastopili na ribolovnem tekmovanju, ki ga je v ribnikih Hrastje Mota, pripravilo ŠD invalidov in upokojencev Radenci. "Bili smo tudi na mednarodnih športnih igrah, ki jih je DU Ljutomer, organiziralo v Biotermah Mala Nedelja. Sodelovali smo v treh disciplinah, in sicer: pikadu, kegljanju na vrvici in streljanju z zračno puško. Dober rezultat je dosegla ženska ekipa v pikadu, saj je zasedla 3. mesto, med posameznicami pa sta blesteli Vera Ploj (2.) in Marjana Fekonja (3. mesto). Še boljša je bila moška ekipa v pikadu, ki je zasedla 1. mesto, med posamezniki pa sta blestela Rudi Petek, ki je zasedel skupno 1. mesto in Ivan Kolar, ki je bil tretji. Ekipa kegljačev je v kegljanju z vrvico dosegla 2. mesto, med posamezniki pa je 2. mesto zasedel Dani Vrabel", je dejal Kos, ki je dodal, da so radgonski upokojenci v minulih poletnih dneh uspešno nastopili na še dveh ribiških tekmovanjih, in sicer ob občinskem prazniku občine Radenci, v Hrastju Moti (Milan Brenčič, Štefan Cimerman in Ignac Letič), ter v Smolincih (Rudi Petek, Milan Brenčič, Jakob Kampuš in Ignac Letič).


Več v Šport