V beltinskem parku je potekala predstavitev vasi in sejem s prikazom ljudske obrti

Dišalo je po domačih kulinaričnih dobrotah in predstavitvi posameznih vasi njenih običajev in navad

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. julij 2016 ob 09:36
Predstavitev vasi in sejem domače obrti

Predstavitev vasi in sejem domače obrti

V okviru letošnjega 46. mednarodnega folklornega festivala v organizaciji KUD Beltinci so se v soboto popoldan predstavile vasi beltinske občine, potekal pa je tudi sejem s prikazom ljudske obrti in kulinarike občine Beltinci. V beltinskem parku ob tamkajšnjem gradu so se kljub vročemu popoldnevu zbrale vse krajevne skupnosti in društva iz občine Beltinci. To so vasi Beltinci, Lipa, Ižakovci, Melinci, Dokležovje, Gančani, Lipovci in Bratonci. Vsaka vas se je na svoji stojnici predstavili s svojo kulinariko in običaji ter navadami in značilnostmi.

Na področju kulinarike so obiskovalci lahko poskusili pečene ribe na murski način, pečene žabje krake, pajanje kruha na ognju, cvrtje langašev, peko krapcev, pekli so tudi koruzo itd. Poleg tega se je predstavilo 25 razstavljalcev - sejmarjev, ki so na stojnicah med drugim ponujali domačo in umetnostno obrt, od pletenih košar, izdelkov iz lesa in ličja…, predvsem pa so se predstavili tisti, ki se ukvarjajo z ljudsko obrtjo. Obiskovalci so se ustavljali pri domačem koritarju Jožetu Metüku iz Beltincev, prikazu izdelovanja opeke iz gline, katero so prikazali člani Turistično društvo Brod Melinci. Turistično društvo Büjraš Ižakovci je predstavilo tkanje in predenje lanu, Turistično društvo Lipovci izdelovanje izdelkov iz slame.

Namen sobotne predstavitve vasi beltinske občine je bila predstavitev kulinarike posamezne vasi, njenih običajev in navad, predvsem pa je šlo na etnološko prireditev, ki je bila dobro obiskana. Vsak je lahko našel kaj zase, si kaj kupil za spomin in poskusil odlično pripravljene domače kulinarične jedi. Prav po predstavitvi vasi so se vasi še bolj združile in povezale in s pomočjo take prireditve je občina Beltinci že vrsto let uveljavljena in razpoznavna širši javnosti. Morda še to, da so se na predstavitvi krajevnih skupnosti predstavili učenci Glasbene šole Beltinci, ki so poželi veliko aplavza in ovacij. Na prireditev so se po starem ljudskem običaju na predstavitev in sejem s starodobnimi kolesi pripeljali beltinski Dimeki.


Več v Kultura in izobraževanje