Preko 30 prireditev ob 60. občinskem prazniku Občine Ljutomer

Prireditve bodo potekale do 30. julija do 7. avgusta na več lokacijah v Ljutomeru in okolici

Prlekija-on.net, torek, 26. julij 2016 ob 14:472

V torek, 26. julija, so v Mestni hiši v Ljutomeru na novinarski konferenci predstavili pester program ob praznovanju 60. občinskega praznika Občine Ljutomer, ki bo potekal od 30. julija do 7. avgusta na več lokacijah v Ljutomeru in sicer na Glavnem trgu, v Parku I. slovenskega tabora, v Mestni hiši, na letnem kopališču, na hipodromu ter tudi v okolici Ljutomera.

Med praznovanjem se bo zvrstilo preko 30 dogodkov, ki so glede na aktivnosti združeni po dnevih, na konferenci pa so posamezni partnerji pri organizaciji predstavili dogodke, ki se bodo zvrstili v tem tednu. Program so predstavili županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, predstavnica Športnega društva Altafin Stročja vas, Sara Habjanič, predstavnik Športnega društva Kostanjevica, Tomi Špindler, predstavnik vinarjev, Zdravko Marič, skrbnik Miklošičeve domačije, Miro Vaupotič, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani, vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Mira Rebernik Žižek, predstavnik Kasaškega kluba Ljutomer, Branko Kristl, predstavnik občine iz Oddelka za gospodarske javne službe, prostorsko planiranje, gospodarstvo in razvoj, Mitja Kolbl, predstavnik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer, Ivo Ozmec, predstavnik Športne zveze Ljutomer, Jan Filipič, predsednica Turističnega društva Stara Cesta, Albina Senčar in direktor Komunalno-stanovanjskega podjetja Ljutomer d.o.o., Damjan Klemen.

Dogodki se pričnejo v soboto, na Otvoritveni dan, 30. julija, ko bo od 14. ure naprej turnir - nogomet na milnici na Letnem kopališču Ljutomer. Od 18. ure naprej bo potekal nočni turnir v odbojki na mivki – mešane postave trojk, v ŠRC Kostanjevica, ki se ga vsako leto udeleži več ekip in turnir traja do zgodnjih jutranjih ur. Ob 20. pa se prične Lotmerška noč na bazenu – pričetek praznovanja 60. občinskega praznika in koncert Nine Pušlar na Letnem kopališču Ljutomer.

V nedeljo, 31. julija, bo ob 11. uri na otroškem igrišču Juršovka odprtje novo urejene stanovanjske soseske Juršovka, kot območje prijaznega prometa. Popoldan bo namenjen otrokom, ko bo v Parku 1. slovenskega tabora (v primeru slabega vremena v ŠIC-u) od 14. do 19. ure potekal Otroški festival z Alenko Kolman. Ob 14. uri bo pričetek festivala, ob 14.10 predstava Magic Berty, ob 14.45 pričetek dogajanja v ustvarjalnih in igralnih delavnicah ter poslikava obraza, ob 18. uri pa predstava in plesno–glasbena zabava ter fotografiranje s Pujso Pepo.

Sreda, 1. avgust je Dan vina in kulture, ko bo od 13. do 17. ure Dan odprtih kleti. Degustacije bodo potekale po prleških kleteh:
-   TURISTIČNA KMETIJA Z NASTANITVIJO STARI HRAST, Radomerje 3, Ljutomer
-   VINA MARIČ, Zg. Kamenščak 14, Ljutomer
-   VINOGRADNIŠTVO KOVAČIČ, Presika 14, Ljutomer
-  VINOrejaKAUČIČ, Gresovščak 6, Ljutomer
-   TURISTIČNA KMETIJA FRANK – OZMEC, Slamnjak 33, Ljutomer
-   VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO OZMEC, Vladimir in Robert Ozmec, Ilovci 6, Ljutomer
-   PIVIČAN – KOSI, Marjan Kosi, Drakovci 107, Mala Nedelja
-   TURISTIČNA KMETIJA JUREŠ, Globoka 14, Ljutomer
-   TURIZEM NA PODEŽELJU TOMPA, Stara Cesta 12 f, Ljutomer
-   VINOGRADNIŠTVO LIPOVEC, Radomerščak 40 a, Ljutomer
-   MAGDIČ ZVONKO, Stara Cesta 5 c, Ljutomer
-   VINOGRADNIŠTVO HORN, Moravci 108 a, Mala Nedelja
-   VINOGRADNIŠTVO DRUŽINA NOVAK, Cezanjevci 14, Ljutomer

Ob 17.30 bo na Miklošičevi domačiji v Radomerju sledila predstavitev Miklošičevega vina ter razglednice in srečanje Miklošičevih nagrajencev. Ob 19. uri bo v Galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer odprtje razstave »Med Ščavnico in Globetko – prazgodovinski poselitveni vzorci«, avtorja Roka Žižka. Ob 20. uri bo v atriju Mestne hiše monokomedija Gabrijelca, ob 21. uri pa Sladkost okusov.

Torek, 2. avgust je Dan kulture, ko bo v Parku I. slovenskega tabora ob 10. uri pravljična ura in obisk kasača Tinka. Od 15.30 do 18.00 sledi čitalnica na prostem - branje knjig v parku, ob 18. uri bo Čas je za pesem, branje poezije pod stoletnimi hrasti. Prav tako ob 18. uri bo v Biotermah Mala Nedelja javno žrebanje štartnih številk za kasaški derbi. Ob 20. uri v atriju Mestne hiše sledi Žlahtno zmešano - glasba s poezijo, kamor so povabili različne glasbenike, umetnike, gledališčnike, pesnike, ... dogodek pa bosta popestrila domača vinska ponudnika.

V sredo, 3. avgusta je Dan druženja - Občina na prostem, kjer bo od 17. ure naprej na Glavnem trgu predstavitev in druženje s predstavniki občinskih in državnih organov, javnih zavodov, javnih podjetij in društev, ki delujejo v občini Ljutomer.

Četrtek, 4. avgusta so poimenovali Dan gospodarstva. Ob 16.30 bo javna predstavitev projekta CoolHeating, v Zadružnem domu Cven. Ob 18.30 nato v atriju Mestne hiše javna razprava v okviru prenove Celostne prometne strategije Občine Ljutomer za obdobje 2016 – 2025, ob 20. uri pa bo prireditev »Obrtnik leta 2016« na Glavnem trgu, kjer bo slavnostni govornik predsednik Obrtne zbornice Slovenije, Branko Meh.

Petek, 5. avgust je Slavnostni dan, ko bo v Mestni hiši ob 9. uri predstavitev projekta Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green in slavnostni podpis listine Zelena politika slovenskega turizma, ob 11. uri bo v Biotermah okrogla miza: Vzpostavitev sodelovanja s pobratenima mestoma Fulnek in Užice na področju turizma, ob 20. uri pa slavnostna prireditev ob praznovanju 60. praznika Občine Ljutomer s podelitvijo nagrad in priznanj v Domu kulture Ljutomer.

V soboto, 6. avgusta na Sejemski dan pa je čas za Prleški sejem:
9.00 Pozdrav Prleškemu sejmu s kulturnim programom in nagovori, Glavni trg
9.00 do 14.00 Odprtje in ogledi sejemske ponudbe
Ogledi ponudbe na:
Aveniji vina in sira, Aveniji domače obrti, Aveniji domačih dobrot,
Aveniji društev, Aveniji obrtništva in podjetništva, Aveniji bižuterije,
Avenija bolšjaka, pestra gostinska ponudba
10.00 Nastop glasbene skupine Mladi Pomurci
10.30 Postavitev klopotca
14.00 Nastop glasbene skupine Dejan Vunjak in Brendijeve barabe
21.00 Nastop glasbene skupine Čuki
Program za otroke:
10.00 Kuharska delavnica - Priprava Prleške gibanice
12.00 Gledališka predstava: »Pravljica brez očal« v izvedbi Gledališča Ku-Kuc
13.00 Lončarska delavnica
18.00 Delavnica poslikave obraza
20.00 Nastop glasbene skupine Čuki

Zadnji dan, v nedeljo, 7. avgusta pa je Dan športa, ko bo od 12. ure naprej na hipodromu Ljutomer potekal  Prlekfest – kuji, vino in pogače, ob 14. uri sledi 26. slovenski kasaški derbi, ob isti uri bodo pri gasilskem domu v Mekotnjaku 15. sodobne rimske igre, ob 16. uri na Letnem kopališču v Ljutomeru Lotmerk na vodi – zabavne kopališke igre, ob 20. uri pa zaključna prireditev v okviru praznovanja 60. občinskega praznika
- nočno kopanje s Stand up nastopom Tadeja Toša.

V času, ko občina praznuje, so občankam in občanom na voljo posebne ugodnosti:
  • da si kot novi člani Splošne knjižnice Ljutomer pridobijo brezplačno enoletno članarino na dan 3.8.2016;
  • odpis zamudnine za knjižno gradivo ob obisku knjižnice na dan 3.8.2016;
  • da si v Muzeju Ljutomer brezplačno ogledajo vse muzejske zbirke;
  • da si kot nov abonent zagotovijo 5 predstav v Žlahtnem abonmaju po znižani ceni 50 €, z možnostjo plačila na 2 obroka. Vpis se vrši na sedežu OI JSKD Ljutomer;
  • brezplačen vodeni ogled Kasaškega muzeja 7.8.2016 ob 14. in ob 16. uri.

Podroben program si lahko ogledate tudi spodaj ter v pdf letaku.

Občina praznuje


Več v Družabno