Dodgeball klub Pomurje se pripravlja na Evropsko prvenstvo v Franciji

Na tekmovanje se pripravljajo v športni dvorani pri Osnovni šoli Ivana Cankarja v Ljutomeru

Prlekija-on.net, torek, 26. julij 2016 ob 18:51
Dodgeball Slovenija

Dodgeball Slovenija

Člani Dodgeball kluba Pomurje, se bodo skupaj s članico Dodgeball Catwoman Slovenija, udeležili evropskega prvenstva, ki bo potekalo v Franciji. Prvenstvo se bo odvijalo od 26. do 28. avgusta 2016 v mestecu Eaubonne, v predmestju Pariza. Samo tekmovanje se bo odvijalo v CDFAS centru, v katerem se na velika tekmovanja pripravljajo vrhunski klubi ter tekmovalci iz različnih športnih panog. Zaradi dolge poti se bodo na pot odpravili 24. avgusta in se v domovino vrnili 30. avgusta.

Slovenija na evropskih prvenstvih ni novinka, saj je letos za Slovenijo to že peto prvenstvo katerega se bo udeležila. Do sedaj se je Slovenija prvenstva udeležila samo z žensko ekipo, letos pa bodo barve Slovenije zastopali z žensko, moško in mešano ekipo.

Ker sta v Sloveniji v tem športu trenutno registrirana dva kluba, so za reprezentanco združili moči obeh klubov. S skupnimi močmi bodo igrali za kar se da dobro uvrstitev ter seveda nabrali prepotrebne izkušnje in znanja za prihodnja prvenstva, ki so pred njimi.

Največ pričakujejo od deklet, katera imajo že izkušnje iz prejšnjih tekmovanj. V moški kategoriji bo nastopilo 14 ekip, ki bodo razdeljene v dve skupini. Uspeh bi bil, če bi se uspeli uvrstiti v drugi krog tekmovanja, kamor se uvrsti najboljših 8 ekip. V kategoriji ženskih in mešanih ekip je prijavljenih 11 reprezentanc, ki so prav tako razdeljene v dve skupini. Če bodo dekleta v pravi formi se lahko borijo za kolajno in s tem potegujejo za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Priprave v Ljutomeru
Na tekmovanje se pripravljajo v športni dvorani pri Osnovni šoli Ivana Cankarja v Ljutomeru. Treninge vodita Primož Kolbl in Dejan Ravš, ki sta obenem tudi igralca, za pomoč pa so zaprosili tudi profesionalnega trenerja Tomaža Pivca. Treningi potekajo v ponedeljek, sredo in petek med 19.30 in 21. uro.

"Ponosni smo, da smo v reprezentanci sami Pomurci. Še bolj bi bili veseli, če bi bila ta športna panoga bolj razširjena in bi se dodgeball igral po celotni Sloveniji. S tem bi imeli več tekem, sedaj pa se, kolikor nam to dopuščajo finance, na tekmovanja odpravljamo v tujino. Prav tako bi z razširjenostjo panoge imeli večji nabor tekmovalcev in tako imeli več možnosti pri selekciji. Člani kluba prihajamo iz občin Murska Sobota, Moravske Toplice, Ljutomer, Križevci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Rogaševci, Grad in Razkrižje," so nam ob tem povedali v klubu.

EP velik strošek, zato iščejo podpornike
"Evropsko prvenstvo za nas predstavlja velik strošek, predviden proračun je približno 10.000 evrov, zato smo še vedno v fazi iskanja potencialnih sponzorjev, donatorjev in podpornikov, ki bi nam olajšali pot na evropsko prvenstvo. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem sponzorjem, ki nam že stojijo ob strani. V prvi vrsti bi se radi zahvalili Diamantnima sponzorjema podjetju Avto Rajh d.o.o., s poslovnima enotama v Murski Soboti in Ljutomeru, in podjetju K Tisk, poslovna darila, d.o.o. Z vozili podjetja Avto Rajh se bomo odpeljali na prvenstvo v Francijo, podjetje K Tisk pa nam je priskrbelo opremo, da bomo na prvenstvu predstavljeni kot prava reprezentanca," pa se ob tem zahvaljujejo podpornikom. Zahvala gre tudi ostalim sponzorjem in donatorjem.

V klubu že več kot 30 članic in članov
Dodgeball klub Pomurje je kot društvo nastalo v avgustu 2015 in se z oktobrom vpisalo v register društev. Klub iz meseca v mesec raste po številu članov, lahko pa se pohvalijo, da imajo v klubu, po manj kot letu dni delovanja, že več kot 30 članic in članov.

Društvo je nastalo predvsem zaradi rekreativnega značaja, z večanjem števila članov in njihovimi kvalitetami pa je rasla tudi želja po udejstvovanju na tekmovanjih. Sprva so v društvu prevladovala dekleta, nakar so uspeli zbrati tudi fante in se tako udeležili prvega turnirja, ki je potekal na Dunaju. Dekleta so v zelo močni konkurenci, na krstnem nastopu, osvojile odlično 4. mesto. S kančkom športne sreče bi lahko zaigrale v velikem finalu. Fantje so osvojili 7. mesto.

Dodgeball kot šport želijo ponesti v širši slovenski prostor
Delo v klubu so si zastavili načrtno, s ciljem širjenja tega izjemnega športa med množice. Trenutno so v fazi ustanavljanja Dodgeball zveze Slovenije, s pomočjo katere bodo črpali dodatna sredstva za uresničevanje njihovih ciljev in DODGEBALL kot šport, iz Pomurske regije, ponesli v širši slovenski prostor.

V mesecu septembru bodo pričeli s predstavitvami dodgeballa na osnovnih šolah po Pomurju. Imajo željo, da bi dodgeball, kot igra, bil del učne vsebine, v učnih načrtih športne vzgoje na osnovnih šolah. Če bo interes dovolj velik bodo na osnovnih šolah organizirali popoldansko interesno dejavnost.

"Udeležili se bomo tudi prireditev na katere bomo povabljeni, če se bomo le uspeli časovno uskladiti, saj nas je večina redno zaposlenih, med nami je tudi nekaj študentov. Ne dolgo nazaj smo prav iz omenjenih razlogov bili primorani izpustiti eno prireditev, saj smo se odločili, da če ne moremo nekaj predstaviti kvalitetno, tega raje ne predstavljamo. Kot klub z vizijo strmimo tudi k profesionalnemu razvoju trenerjev in sodnikov v dodgeball-u. V prihodnje načrtujemo udeležbo le teh na izobraževanjih in usposabljanjih, s ciljem, da ohranjamo in nadgrajujemo kvaliteto igre," so nam ob tem povedali.

Vabijo potencialne sponzorje in donatorje, da jim priskočijo na pomoč
"Da se bomo lahko udeležili evropskega prvenstva, gre velika zahvala vsem članom reprezentance, ki zaradi želje zastopanja Slovenije, tudi sami prispevajo del sredstev za udeležbo. Ob tej priložnosti bi radi povabili tudi ostale potencialne sponzorje in donatorje, da nam priskočijo na pomoč na naši poti, saj želimo s skupnimi močmi zastopati in predstavljati Slovenijo na najboljši možni način. S tem bi nam pripomogli tudi pri promociji športa v domovini, predvsem med mladimi," vabijo vse zainteresirane, da jim pomagajo.

In kako se dodgeball sploh igra?
"Za ta šport se ne odloča veliko ljudi, ker ga ne poznajo. Vsi smo v osnovni šoli igrali igro med dvema ognjema in vsi smo jo oboževali. Naša igra je zelo podobna tej igri, s tem, da je na enkrat na igrišču, v eni ekipi 6 tekmovalcev in igrajo s tremi žogami hkrati, prav tako pa je določenih veliko pravil, zaradi katerih je igra še bolj zanimiva. Dodgeball se lahko igra na vseh površinah. Tekmovanja se odvijajo med drugim tudi na pesku, travi in celo na prožnih ponjavah," pa so nam pojasnili še o sami igri.


Več v Šport