Škof Peter Štumpf zavihal rokave in s traktorjem obdelal štiri hektarje prleškega polja

Peter Štumpf izhaja iz prleške vasice Bunčani, kjer je tokrat s traktorjem obdeloval polje

Jože Žerdin, sreda, 3. avgust 2016 ob 16:14
Peter Štumpf na traktorju

Peter Štumpf na traktorju

Rod murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa izhaja iz prleške vasice Bunčani na Murskem polju v župniji Križevci pri Ljutomeru. Škof Peter Štumpf je rad zahajal v očetov rodni kraj v Bunčane iz Beltincev, kajti tam se je med svojimi vrstniki dobro počutil. Že kot mlad fant je spoznal težko delo in življenje prleškega kmeta, zato je rad svojim domačim v Bunčanih pomagal pri vseh kmečkih opravilih. Tudi sedaj, ko je škof, mu delo kmeta ni tuje in z velikim spoštovanjem spoštuje in ceni, kajti sam zna, kako trdno je delo na kmetiji, predvsem spoštuje in se zaveda, da dokler pride kruh na mizo je potrebno preliti mnogo truda in znoja.

V teh dneh je murskosoboški škof na povabilo njegovega strica Milana Štumpfa prišel na njegovo domačijo v Bunčane, kjer je z velikim veseljem zavihal rokave in na bližnjem polju na strnišču obdeloval polje. Delo mu je šlo lepo od rok in v nekaj urah so bili štirje hektarji polja urejeni ter pripravljeni za jesensko setev. Po opravljenem delu si je škof zaslužil obilno malico, kjer na mizi ni manjkalo prleških kulinaričnih dobrot, prleške tünke, kvasenice, postržnjaže, krapci itd. Za osvežitev pa so vsi skupaj po opravljenem delu na polju nazdravili z rujno prleško kapljico.

Da pa je škof lahko sedel na traktor in se od družine Štumpf popeljal po vasi Bunčani na bližnje polje ni bilo nikakršnega dvoma ali zadržka, saj ima škof tudi opravljeni vozniški izpit za vožnjo traktorja. Kot je ob koncu dejal, mu je delo, ki ga je opravil, še kako koristilo in prišlo prav pri svojem poslanstvu, saj bo poslej še bolj cenil slovenskega kmeta. Vso delo, ki ga je opravljal tisti dan škof je bilo blagoslovljeno, kajti kmet se zaveda, da brez traktorja ni dobrega kruha na mizi, škof pa je še dodal, da tudi ne na oltarju, ko duhovniki in škofje opravljajo bogoslužje z darovanjem svetih maš, ko verniki ob različnih slovesnosti na oltar prinašajo kruh in ostale dobrote, ki jih pridela kmet.


Več v Zanimivosti