Med zeleno bratovščino ga je zvabil šef

Jubilant med radenskimi lovci rad hodi v gozd, pa ne zaradi streljanja

Prlekija-on.net, petek, 5. avgust 2016 ob 23:17
Jubilej Zvonka Antona Filipiča

Jubilej Zvonka Antona Filipiča

Čeprav je družinska tradicija za mnoge slovenske lovce osrednji vzrok, da so se vključili v zeleno bratovščino, so vmes tudi drugi razlogi. In tako je tudi primer z Zvonkom Antonom Filipičem iz Hrastja Mote, ki je že dobra štiri desetletja član LD Radenci. Nihče od njegovih prednikov, enako tudi dva brata in sestra, nikoli ni bil član kakšne lovske družine, sam pa ima dva vzroka. Po eni strani priljubljeni šef, po drugi pa ljubezen do narave, zdravja in rekreacije.

"Res je, kajti pred skoraj pol stoletja, ko sem se zaposlil v Radencih, mi je bil šef Mirko Domjan, ki je veliko dal na lovstvo. In njegova ljubezen do lovstva ter tudi njegovo pregovarjanje, sta močno vplivala name in na še dva sodelavca, tako da smo se vsi trije vključili v lovske vrste, onadva v LD Tišina, jaz pa v LD Radenci. Poleg tega sem lovstvo vzljubil, ker se rad družim, hodim v naravo in gozd, ter se tako rekreiram in skrbim za zdravje. Seveda s tem pomagam tudi pri varovanju narave in staleža divjadi, saj mi ni cilj, da bi ubijal živali. Zato sploh ne streljam srnjadi, le tu in tam kakšnega zajca in fazana", nam je v prijetni senci domačega vrta v Hrastju Moti, razlagal Filipič, ko smo se pridružili delegaciji LD Radenci, ki mu je čestitala za življenjski jubilej in ga ob tej priliki obdarili.

V LD Radenci, kjer še posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, že vrsto let pozornost posvečajo tudi svojim prijateljem jubilantom. Nikakor namreč ne pozabljajo na svoje prijatelje, člane zelene bratovščine, ki že vrsto let delujejo v lovskih vrstah, hkrati pa imajo življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Radenci, v sestavi: Janez Konrad, Ivan Močnik in Srečko Kegl, obiskala lovskega tovariša Zvonka Antona Filipiča, ki je praznoval 70. rojstni dan. Po voščilih in obdarovanju, je ob obloženi mizi sledil prijeten klepet o vsem po malo, zlasti o zgodbah iz gozda.

Med pogovorom smo tudi izvedeli, da je Filipič član LD Radenci od 24.4.1974, v tem času je vseskozi aktiven tudi v lovski organizaciji, saj je opravljal različne funkcije, trenutno je predsednik disciplinske komisije LD Radenci. V tem času je prejel tudi številna priznanja in odlikovanja. Slavljenec se je sicer rodil 27.7.1946 v Logarovcih. Pred slabega pol stoletja se je poročil in preselil v Hrastje Moto, po treh letih zaposlitve v Avstriji, se je zaposlil v Radenski, kjer je kot vodja vzdrževanja v Zdravilišču Radenci, leta 2008 dočakal pokojnino. Danes sta upokojena Zvonko Anton in njegova žena Ivana, ki je tudi delala v Radenski, sama in uživata zasluženo pokojnino. Obe hčerki sta si življenjska sopotnika našla na Hrvaškem, v Makarski, vesela pa sta obiskov iz Dalmacije, še zlasti obeh vnukov, ki rada prihajata v neposredno bližino reke Mure.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46