Gasilci Hrašenskega Vrha imajo spet lastno streho

Po sedmih letih prizadevanj in veliko opravljenih prostovoljnih ur gasilski dom pod streho

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. avgust 2016 ob 22:56
Gasilski dom Hrašenski Vrh

Gasilski dom Hrašenski Vrh

Zadnji vikend letošnjega julija bo gotovo ostal posebej zabeležen v kronikah gasilk in gasilcev iz PGD Hrašenski Vrh, v občini Radenci. Kako tudi ne, ko pa so v soboto, 30. julija prekrili prvi del strehe na svojem novem gasilskem domu, katerega gradijo praktično sedem let, saj nesreča nikoli ne počiva in tako je prizadela tudi gasilce, ki ob nesrečah drugih vedno prvi priskočijo na pomoč. Ko pa gasilcev ne potrebujemo, pa žal vse prehitro pozabimo na njihovo požrtvovalnost in tudi njihove potrebe. Predvsem manjša prostovoljna društva so večinoma odvisna od prostovoljnih prispevkov, tudi PGD Hrašenski Vrh v občini Radenci, ki ga je prizadela še nesreča, ko je rdeče petelin uničil tudi njihov gasilski dom.

Spomnimo; Požar je izbruhnil med neurjem, ki je nad Pomurjem in Slovenskimi goricami divjalo v soboto, 25. julija 2009, potem ko je udar strele najprej uničil del poslopja s stolpom. Zjutraj okrog druge ure je prišlo sporočilo po odzivniku, da gori gasilski dom na Hrašenskem Vrhu. Po hitri intervenciji domačih gasilcev in gasilcev iz okoliških krajev jim je uspelo rešiti dvorano in garažo z avtocisterno, v celoti pa so pogoreli stolp s sireno, pisarna s celotnim arhivom, prapor in nekaj opreme. Škode je bilo za 55.000 evrov. Petinpetdeset članov, ki varujejo skoraj 800 ljudi iz domače in okoliških vasi, je tako v nekaj minutah ostalo brez gasilskega doma. Na srečo so pred ognjem rešili staro avtocisterno in gasilsko opremo, a škoda na domu je bila tako velika, da ga ni bilo vredno obnavljati. "Ker je strokovnjak, ki si je ogledal pogorišče, ocenil, da moramo poslopje porušiti, če hočemo kaj na novo graditi, in ker je gasilski dom brez lastnega dovoza in brez zemlje, smo se odločili, da si poiščemo novo parcelo. Našli smo jo v bližini nekdanjega doma, in občina Radenci nam jo je dala v najem za 99 let. 2010 smo začeli urejati papirje, jeseni 2013 pa smo pridobili vso potrebno dokumentacijo za novogradnjo. Potem smo takoj začeli graditi, vložili smo vsa lastna finančna sredstva, 60.000 evrov, ko pa smo jih porabili, se je gradnja ustavila, saj denarja od drugod ni bilo. Letos smo ga želeli spraviti pod streho, da zaščitimo, kar smo do zdaj ustvarili, a nam je uspelo le delno, ostalo brez dodatne širše družbene pomoči žal ne bo šlo," pravi predsednik PGD Hrašenski Vrh Stanislav Klemenčič, ki dodaja, kako je gasilski dom sicer tudi glavno zbirališče vseh krajanov, ne le gasilcev, je prostor, brez katerega si je težko predstavljati družabno življenje v vasi.

Tudi zaradi tega so se kljub nekaterim pomislekom, ali sploh potrebujejo tako velik novi dom, pogumno in drzno odločili, da bodo stavbo porušili in zgradili nov gasilski dom. Poleg lastnega denarja, od zavarovalnice, so jim na pomoč priskočili lokalna skupnost, organizacije, podjetja in posamezniki, pomagali pa so tudi bralke in bralci Slovenskih novic, ki so preko Krambergerjevega sklada primaknili del sredstev, ki so jih porabili za gradbeni material, večino dela so gasilci in gasilke opravili sami. Tudi streho nad bivalnim delom doma so v teh vročih poletnih dneh pokrili sami gasilci PGD Hrašenski Vrh, sedaj pa bi potrebovali še denar za streho nad garažo, potem pa še za opremo ipd., saj je bila vrednost investicije ocenjena na več sto tisočakov, od zavarovalnine in s prostovoljnimi prispevki so zbrali 65.000 evrov. Veliko jim pomeni, da so pokrili vsaj del strehe, saj jim je dež počasi uničeval na pol zgrajeno stavbo, pravi Klemenčič, ki je pohvalil domačine, ki so zbrali hlodovino za streho, sedaj pa je nepokrit ostal le še garažni del stavbe, kjer bodo trije parkirni prostori za gasilska vozila. "Problem je v tem, da bi potrebovali še najmanj 15.000 evrov, da bi lahko s ploščo garaži naredili streho, zato poskušajo krajani napeti vse sile, da bi spet zbrali denar".

V gasilskem društvu dodajajo, da jim tudi v bodoče pride prav vsaka pomoč, ne samo denarna, potrebujejo tudi material, od cementa do vrat in oken. Zaključna dela že lahko sami naredijo, do tam pa morajo stvar pustiti gradbincu, torej strokovnjaku, saj se nov dom ne gradi vsak dan. Z gradnjo novega doma na Hrašenskem Vrhu pa skrbi ne bodo prenehale, kajti potem ko se bodo gasilci vselili v novi dom, podrtijo starega pa prodali, saj dveh ne morejo vzdrževati, se bodo morali prej ali slej soočiti s še enim velikim projektom – nakupom novega gasilskega vozila. Zdajšnji je že starodobnik, izdelan je bil daljnega leta 1976. "Streha je glavna, in sedaj bomo počasi delali naprej, saj je na vrsti opremljanje notranjosti objekta", poudarja predsednik Klemenčič, ki je kljub vsemu vesel, da so naredili vsaj to kar so. Seveda se na Hrašenskem Vrhu še naprej ne bodo branili vseh dobrih ljudi, ki bi bili gasilcem, ki ob nesrečah zares prvi takoj nesebično priskočijo na pomoč, pri dokončni izgradnji novega gasilskega doma tudi sami pripravljeni priskočiti na pomoč. Fantje in dekleta iz PGD Hrašenski Vrh so vedno pripravljeni pomagati, tudi tvegati lastna življenja, zdaj pa potrebujejo pomoč...

Serija nesreč na gasilskih domovih
V občini Radenci je v zadnjem desetletju sreča očitno obrnila hrbet, ne le gasilcem s Hrašenskega Vrha, temveč so vremenske ujme in nesreče tudi drugim srčnim prostovoljcem neusmiljeno uničevale domove in opremo. Gradbinci so denimo med sanacijo regionalne ceste Radenci–Ljutomer spodkopali gasilski dom PGD Hrastje Mota, ki so ga morali zato podreti in zgraditi novega. Kmalu zatem so ognjeni zublji po domnevni eksploziji v celoti uničili gasilski dom PGD Radenci-Boračeva v Radencih, tudi tega so morali nato v celoti podreti in zgraditi novega. A še preden sta prizadeti društvi dobili nove prostore, je, kot rečeno, med neurjem julija 2009 strela zanetila ogenj v gasilskem domu PGD Hrašenski Vrh in ga opustošila. Hitra intervencija domačih gasilcev in kolegov iz PGD Kapela, PGD Janžev Vrh, PGD Vučja vas ter PGD Okoslavci je tedaj rešila vsaj njihovo gasilsko opremo.

Takratni poveljnik PGD Hrašenski Vrh Vinko Vogrinec nam je ob nesreči povedal, da je velikokrat sodeloval v gašenju in reševanju, da pa se ne da opisati, kako hudo je, ko gori pri tebi doma, ko gori vse tisto, kar "smo ustvarjali polnih 55 let". Kdo ve, ali so se torej gasilci iz občine Radenci kaj zamerili svojemu zaščitniku, sv. Florjanu, da jim je ta v minulih letih obrnil hrbet. Namesto da bi reševali tuje, morajo namreč čuvati in reševati predvsem svoje imetje. A kljub temu so vedno tudi na preži, če kdorkoli potrebuje pomoč!


Več v Kultura in izobraževanje