Najboljši pasulj kuhajo na Aženskem Vrhu

Med devetimi ekipami, na 15. »pasuljadi« spet slavila ekipa Veseli Aženčari, pred ekipama TŠD Mahovci in PGD Kapela

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. avgust 2016 ob 23:13
Veseli Aženčari so skuhali najboljši pasulj

Veseli Aženčari so skuhali najboljši pasulj

Podobno kot že vrsto let, je Janžev Vrh in okolica tudi letošnjo prvo soboto v avgustu minil v znamenju odlične prireditve. V organizaciji tamkajšnjih gasilcev in gostinskega lokala "Bar Jahač", ter pomoči TD Majolka, je namreč bila na sporedu tradicionalna, 16. »Janišperska noč«, katero so ob veseli glasbi ansambla Hooruk, popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so spet bili deležni nadvse zanimivega tekmovanja v kuhanju pasulja s prekajenim mesom v kotličku na odprtem ognju. Ob tem je mnoge obiskovalce pritegnila peka mlade koruze na žerjavici, potem Ivanove ajdove palačinke z različnimi nadevi, brezplačno jahanje konjev... Predstavilo se je društvo Oldtimer Stara Gora, nastopil pa je tudi tekmovalec Slovenija ima talent - Simon Škrlec na bobnih!

Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža, vampov in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, so sicer v zadnjem času postala pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In na Janževem Vrhu so se že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenim mesom. Menijo namreč, da če že imajo »kavbojski salon« morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 16. »janišperske noči« potekalo 15. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo lepo pozornost. Čeprav je udeležba tekmovalnih ekip bila nekoliko slabša, saj je v okolici potekalo veliko takšnih in drugačnih dogodkov, je organizatorica tekmovanja Darja Kovačič bila vesela in zadovoljna.

Samo tekmovanje je potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar je ponujalo še poseben čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali trije ali štirje kuharji, je dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenega mesa ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (Marko Gumilar, Zdanka Štampar in Igor Prelog) ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili so videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 15 porcij omenjene »nacionalne jedi«, katero so obiskovalci lahko poskušali, dokler je za prijetno zabavo skrbel ansambel Hooruk. Podobno kot vsako leto je prireditev na Janževem Vrhu pritegnila tudi veliko obiskovalcev. In praktično vsi so lahko poskusili pasulj, kajti poleg 135 porcij tekmovalnega pasulja, so organizatorji skuhali še dodatnih nekaj deset litrov te jedi.

Tudi tokrat so ekipe skuhale odlično jed, kljub temu je komisija ugotovila, da najboljši pasulj kuhajo na Aženskem Vrhu, kajti prvo mesto so prisodili ekipi Veseli Aženčari (Oče Peter, ter sina Matej in Tomi Bratuša), ki je slavila tudi pred letom dni. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Športno - turistično društvo Mahovci, tretja pa je bila ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Kapela. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, kljub temu so vse sodelujoče ekipe prejele priznanja, praktične nagrade, prve tri ekipe pa tudi pokale.


Več v Družabno