Na vinogradniški kmetiji Fleisinger postavili klopotec

Klopotci v vinogradih že odganjajo ptice

Prlekija-on.net, četrtek, 11. avgust 2016 ob 10:05
Postavljanje klopotca na kmetiji Fleisinger

Postavljanje klopotca na kmetiji Fleisinger

Za mnoge vinogradnike, zlasti na skrajnjem severovzhodu države, v Prlekiji, Halozah in Slovenskih goricah, je pesem klopotcev najbolj zaželena melodija. Klopotec, ki ga običajno postavljajo okrog Marijinega vnebovzetja oz. velike maše, po eni strani ponovno prebuja vinograd in oznanja prihod jeseni, po drugi pa tudi prihod trgatve in časa pristnega veselja.

Tako je le nekaj dni pred Marijinim vnebovzetjem, tudi vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih, v občini Gornja Radgona, nedeljsko popoldne minilo v duhu tretje tradicionalne postavitve klopotca. Na kmetiji, kjer poleg odličnih vin ponujajo tudi kulinarične dobrote, in kjer živijo štiri generacije, se je zbralo veliko njihovih prijateljev, sorodnikov, poslovnih partnerjev ter znancev in sosedov. Z obiskom so jih počastili tudi člani Duštva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, z aktualno in prejšnjo vinsko kraljico Katjo Hamler in Anja Trstenjak, na čelu, ter predstavniki lovskih družin Negova in Gornja Radgona. Goste so pogostili z odličnim bogračem in pečenim odojkom, za glasbo pa so poskrbeli Štajerski fakini.

Fleisingerjevi sicer obdelujejo skupaj 36 ha zemlje, od česa je 23 ha njiv ter travnikov in 13 ha vinogradov, v katerih je posajenih približno 35 tisoč trsov. Kot pove gospodar Zvonko Fleisinger, pridelujejo različne sorte vina, kot so: sivi pinot, renski rizling, sauvignon, rumeni muškat, kerner, laški rizling, šipon, traminec pa še modri pinot, modra frankinja in zweigeld. "V našem vinskem hramu, po naročilu gostimo skupine do 60 oseb, kjer jim ponudimo naše odlične domače jedi in lastne izdelke naše kmetije, izvajamo tudi degustacije naših vin za skupine ali posameznike", je dejala snaha Jasna Fleisinger.


Več v Družabno