Peter Podlunšek 13. v kvalifikacijah

Peter se je v soboto v prvi krog kvalifikacij podal z nekoliko slabšimi časi s prostih treningov, nato pa z odličnim letenjem presenetil samega sebe ter strokovnega komentatorja dirk Paula Bohnomma

Prlekija-on.net, nedelja, 14. avgust 2016 ob 10:21
Peter Podlunšek v Ascotu

Peter Podlunšek v Ascotu

Danes bo na sporedu 5. dirka svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, na kateri bo nastopil tudi slovenski as Peter Podlunšek, pilot elitnega razreda Master, katera krstna sezona v najvišjem tekmovalnem razredu se z dirko nad kraljevim hipodromom v Ascotu preveša v drugo polovico. Tej bodo sledile še dirke v Lausitzu 4. septembra ter dve dirki čez lužo (Indianaplois in Las Vegas - finale) v oktobru.

Peter se je v soboto v prvi krog kvalifikacij podal z nekoliko slabšimi časi s prostih treningov, nato pa z odličnim letenjem presenetil samega sebe ter strokovnega komentatorja dirk Paula Bohnomma, sicer dvakratnega zmagovalca Ascota in trikratnega svetovnega prvaka prvenstva Red Bull Ar Race. Bohnomme je Podlunškov let pospremil z naslednjimi besedami: "Peter Podlunšek napreduje iz dirke v dirko in upam si trditi, da bo on koncu sezone že zelo hiter. Vsi pa umiramo od radovednosti, kako se bodo obnesli njegovi - navzdol obrnjeni! - zaključki kril! To je edinstven primer v prvenstvu - aerodinamika je matematična veda in Peter ima zagotovo svojo računico. Všeč mi je njegova drznost in z užitkom spremljam njegov napredek."

Po dveh dobrih kvalifikacijskih krogih je Peter povedal: "V prvem krogu sem bil precej hiter, medtem ko sem v drugem izgubil celo sekundo. Dejansko ne vem, kje je prišlo do izgube dragocenega časa - s taktikoma se bom zvečer usedel za mizo in skupaj bomo preučili linije ter ugotovili, kje imam še kaj rezerve. Vsekakor sem z današnjo predstavo zadovoljen, saj mi je progo uspelo dvakrat preleteti brez napak."

Tehnik ekipe Peter Podlunšek Racing Dax Wanless je dodal, da ga veseli, da so se nakoliko nenavadni zaključki kril izkazali za pozitivno pogruntavščino, da pa glavna modifikacija prihaja na sceno šele ob naslednji dirki: ekipa strokovnjakov se v zadnjem času v glavnem ukvarja z novim okrovom motorja, ki bo ekipi PP37 zagotovo dal nov pospešek oziroma hitrost.

Danes bo pilot iz Murske Sobote v krogu štirinajstih (Round of 14) poletel na stezo kot nasprotnik izjemno hitrega Čeha Martina Šonke. Šonka se je dobro boril, a Dolderer je še vedno nedotakljijv: Nemec, ki z velikim naskokom vodi pred Archom v skupnem seštevku, je zabeležil tudi rekord proge. Tretji je bil v svojem samurajskem slogu Muroya, sledila sta mu Velarde in McLeod.

V nedeljo se bodo s statičnim startom, "poslastice", ki so je piloti deležni enkrat letno (v Ascotu), eden z drugim, predvsem pa sami s sabo, saj je letenje na meji psihofizičnih zmogljivosti borba s samim sabo brez primere, najboljši piloti na svetu spopadli ob 13. uri po lokalnem času (uro kasneje po našem). Dirko si oglejte v živo, nato pa, kot vedno, pričakujte novice iz ekipe Peter Podlunšek Racing/PP37.

Foto: Yuichi Nosse, Joerg Mitter, Samo Vidic, Predrag Vuckovic in Joerg Mitter


Več v Šport