Klopotec malonedeljskih vinogradnikov že poje svojo pesem

Zahvalili so se družinam, katere so ob dnevu odprtih vrat sprejele in pogostile pohodnike

Branko Košti, ponedeljek, 15. avgust 2016 ob 09:32
Postavljanje klopotca malonedeljskih vinogradnikov

Postavljanje klopotca malonedeljskih vinogradnikov

Eden redkih klopotcev, ki so prihajajočo jesen in bližajočo trgatev po prleških gričih naznanjali že pred praznikom Marijinega  vnebovzetja, je tudi klopotec Društva vinogradnikov Mala Nedelja. Za razliko od preteklih let, ko so klopotec postavljali med zadnjimi, so ga letos postavili že v soboto, 13. avgusta.

Na sedežu društva v Moravcih je bilo veselo že od zgodnjih popoldanskih ur, saj so se zbirali vinogradniki, njihovi prijatelji in ostali ljubitelji grozdja in vina, pokramljali o letini, si izmenjali vtise o preživetih dopustih, vse seveda ob dobri hrani in pijači, saj se je pred naporno postavitvijo klopotca treba primerno okrepčati.

Povorka, na čelu s frajtonarico, se je potem premaknila do droga za klopotec. Medtem, ko se je nekaj članov trudilo z dvigovanjem delov klopotca na drog, so jih ostali spodbujali s pesmijo in seveda veselo nazdravljali. Ob prvih zvokih obnovljenega klopotca, katerega je lani precej polomil veter, so zdravico namenili tudi klopotcu in mu zaželeli uspešno kljubovanje vetrovom, preganjanje ptic in drugih nepovabljenih jesenskih obiskovalcev vinogradov ter da ohrani zdravo grozdje do trgatve.

Veselo druženje so nadaljevali na sedežu društva, se ob zvokih frajtonarice veselo zavrteli, s pisnimi zahvalami pa so se zahvalili vsem, kateri so v mesecu juniju, ob dnevu odprtih kleti, sprejeli in pogostili pohodnike na svojih domačijah in kleteh.


Več v Družabno