V turniškem samostanu Klaris so se spomnili goda sv. Klare, ustanoviteljice sester Klaris

Na osrednjem praznovanju je sveto mašo daroval upokojeni mariborski škof msg. dr Jožef Smej

Jože Žerdin, ponedeljek, 15. avgust 2016 ob 12:56
Maša ob godu sv. Klare

Maša ob godu sv. Klare

Potem, ko so pred leti v turniški samostan prišle sestre redovnice klarise iz samostana Nazarje, kjer prav tako bivajo sestre klarise, je župnija Turnišče, kot romarsko središče Marije Vnebovzete, ki spada v škofijo Murska Sobota. Župnijo Turnišče sedaj vodijo patri minoriti, ki so zelo tesno povezani s samostanom klaris v Turnišču, saj tudi tam v kapeli darujejo svete maše. Turniški samostan klaris je posvečen Mariji Materi Cerkve.

Ta dan je bilo pri sestrah klarisah v Turnišču zelo slovesno, ko so se sestre, duhovniki in verniki spomnili na god sv. Klare, ustanoviteljice sester klaris. Najbolj slovesno je bilo v četrtek, 11. avgusta, ko je na obisk k sestram klarisam in med vernike prišel upokojeni mariborski škof msgr. dr. Jožef Smej, ki je ob somaševanju generalnega vikarja zadolženega za narodnosti pri murskosoboški škofiji msgr. Franca Režonja in ostalih duhovnikov daroval sveto mašo v čast ob goda sv. Klare, ustanoviteljice sester klaris.

Škof je dejal, da je delo sester klaris molitev, delo, dejanje osebnega stika do bližnjega, pokora in počitek. Dotaknil se je plemenitih del sv. Klare, ki se je v svojem življenju predala Bogu in molitvi in ustanovila red sester redovnic, obvladala je latinski jezik. Turniške sestre hodijo po njenih stopinjah, saj živijo svoje življenje v komplementivnem redu - saj je samostan zaprtega tipa. Turniški samostan sester Klaris je ene vrste duhovna ambulanta za verniki iz murskosoboške škofije, na kar je ponesen tudi škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ta dan so sestre klarise medse v samostanko kapelo sprejele veliko število romarjev, kajti njihov praznik je bil uvod v praznovanje Marijinega praznika, katerega župnija Turnišče praznuje 15. avgusta, ko imajo farno proščenje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje