Dvajseta jubilejna prireditev Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Ob Marijini kapelici so se zbrali verniki Prlekije, Prekmurja in Medžimurja

Jože Žerdin, ponedeljek, 15. avgust 2016 ob 19:31
20. jubilejna prireditev Pozdrav jeseni

20. jubilejna prireditev Pozdrav jeseni

Ob največjem Marijinem prazniku – Marije vnebovzete je bilo v ponedeljek, 15. avgusta, na sam Marijin praznik zelo slovesno tudi pri kapelici Marije Vnebovzete v Šprincu. Tako so Turistično narodopisno društvo Razkrižje, skupaj z občino in župnijo Razkrižje, vaščani Veščice, Šprinca in Koprive v sodelovanju s sosednjo občino Štrigova iz sosednje države Hrvaške iz sosednjega Međimurja pripravili 20. jubilejno tradicionalno prireditev Pozdrav jeseni s povorko cvetja. To prireditev vsako leto podpre tudi Turistična zveza Slovenije.

Najprej je potekala povorka cvetja, ki se je začela pri družini Srša v Veščici. Na dvorišču družine Srša so ženske vseh koncev župnije Razkrižje prinesle najrazličnejše cvetje, največ je bilo sončnic in različnega poletnega cvetja. Organizacijo povorke cvetja je imela Cilka Srša iz Veščice. Pred povorko so vso cvetje zložili v koše, košare in majhne korble, veliko cvetja pa so povezali v majhne in velike šopke. Najprej so šli v povorki otroci, deklice so imela na glavah spletene venčke iz cvetja, dekleta so nosile košare cvetja v rokah in na hrbtih, člani TND Razkrižje pa so nosili velike košare in koše prav tako polne cvetja.

Pisana povorka se je vila med vinorodnimi griči vse do kapelice Marije Vnebovzete v Šprincu. Ko so prišli do kapele sta deklici dale šopek cvetja domačemu župniku, nato so vsi, ki so prinesli cvetje h blagoslovu, cvetje odložili na tla okrog kapelice. Ker je kapelica posvečena Mariji Vnebovzeti je bilo tudi na ta dan tu proščenje. Ob kapelici je bilo že zbranih veliko vernikov iz domače razkriške župnije, verniki iz Prlekije in Prekmurja in verniki sosednje države Hrvaške in od drugod. Ob začetku je bil najprej blagoslov cvetja, katerega je blagoslovil domači župnik msgr. Franc Režonja, ki je nato daroval sveto mašo v čast največjemu Marijinemu prazniku. Pri maši sta bila navzoča župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič in župan občine Štrigova Stanko Rebernik. Župnik se je ob koncu svete maše zahvalil vsem vernikom in vaščanom Šprinca in Koprive, da tako lepo skrbijo za ta sakralni objekt. Po slovesni sveti maši so blagoslovljeno cvetje verniki odnesli na svoje domove.


Več v Kultura in izobraževanje