Najboljše vampe so skuhale ekipe Erinox Radenci, MK Samorog Ljutomer in Čilisi

Množična udeležba na kuhanju in pokušnji vampov na deveti Malibu vampijadi na Kapci

Jože Žerdin, torek, 30. avgust 2016 ob 09:49
Deveta Malibu vampijada na Kapci

Deveta Malibu vampijada na Kapci

Med priljubljene poletne kulinarične prireditve sodi tudi kuhanje vampov na stari tradicionalni način, kot so to jed nekoč kuhale naše babice in sicer v kotličkih na odprtem ognju ali v stari kmečki črni kuhinji za različne priložnosti in to največkrat v zimskem času, danes pa se ta jed kuha kar skozi celo leto. Največje kuhanje vampov v odprti kuhinji v deželi ob Muri je potekalo minulo soboto, 27. avgusta, na travnatih zelenicah in ob ribnikih gostišča Malibu na Kapci pri Lendavi, kjer se je tekmovanja udeležilo triindvajset ekip.

Kuhanja in pokušnje vampov se je udeležilo veliko število obiskovalcev iz levega in desnega brega reke Mure, kajti organizator je za vse, ki so se udeležili tega kulinaričnega dogodka naredil vse, da so se dobro počutili in poskusili jed, ki se vse bolj pojavlja na naših jedilnikih. Letošnje devete Malibu vampijade na Kapci so se udeležile kuharske ekipe, ki so vešče tega kuhanja, kajti vsaka ekipa je pri kuhanju imela svoj skriti skrivnostni recept. Kuharske ekipe so vampe kuhale približno dve uri. Organizator je za tekmovalne ekipe namenil tri  kilograme svežih govejih vampov, dva kilograma čebule in različne začimbe. Pri kuhanju je vsaka ekipa lahko še dodala posebne začimbe, da so bili ob koncu kuhanja vampi bolj sočni in okusni.

Čar kuhanje vampov na Kapci je v tem, da ne gre toliko za tekmovalni duh, ampak bolj za druženje in spoznavanje kuharjev in njihovih veščin. Predvsem je rdeča nit tega kulinaričnega dogodka, da se ohranja ta jed ter da je čar v sodelovanju, druženju in povezovanju. Komisija katero je vodil Igor Slokan je imela ob koncu kuhanja vampov zelo nehvaležno delo, ko je morala oceniti vse skuhane vzorce vampov. Pri jedi so ocenjevali gostoto, barvo in okus jedi, ob tem pa so še ocenjevali pripravo mize, sam postopek dela, priprave in kuhanje. Prve tri ekipe so prejele pokale in priznanje, ostale ekipe pa priznanja in majice. Ob tej priložnosti je na vamipjadi sodelovala najmlajša ekipa in sicer ekipa Društvo za ohranitev jedi naših babic Kihača.

Najboljše vampe je skuhala ekipa Erinox Radenci, drugo mesto je pripadlo ekipi MK Samorog Ljutomer in tretje mesto Čilisi iz Rožičkega Vrha. Na deveti Malibu vampijadi je ob koncu kuhanja jed kar hitro pošla, kajti tisti dan je na Kapci dišalo daleč naokrog po dobrih in okusnih vampih. Dobro jed pa so še zalili z rujno vinsko kapljico iz lendavskih in prleških vinskih zidanic. Veselilo in pelo se je še pozno v noč, pri čemer ni manjkala domača prekmurska in prleška glasba, kajti šlo je za veliko pomursko kuhanje vampov.


Več v Družabno