Uspešna okrogla miza o poenotenju recepta za prleško gibanico

Rezultat okrogle mize so poenotene smernice za pripravo recepta za prleško gibanico

Prlekija-on.net, torek, 30. avgust 2016 ob 10:39
Okrogla miza o poenotenju recepta za prleško gibanico

Okrogla miza o poenotenju recepta za prleško gibanico

V ponedeljek popoldan je Kulturno in izobraževalno društvo KELIH v okviru prireditve Prleška gibanica 2016 pripravilo okroglo mizo. Tema je bila zelo zanimiva, kar se je odražalo tudi na sami udeležbi.

Po lanski izvedeni okrogli mizi je bila tema letošnje logično nadaljevanje. Le poenotenje recepta in številne promocijske aktivnosti so predpogoj za morebitno zaščito prleške gibanice v prihodnosti.

Društvo KELIH je v zadnjem letu izvedlo številne aktivnosti, ki so zajemale promocijo in s tem večanje prepoznavnosti prleške gibanice. Izvedlo je kar 7 kulinaričnih delavnic, na katerih so zbrali nekaj receptov, hkrati pa navdušili tudi marsikoga, da je začel pripravljati prleško gibanico. K aktivnemu zbiranju receptov je priskočilo na pomoč več organizacij, tako da imajo trenutno 60 receptov. Največ jih je bilo pridobljenih na terenu, nekaj na svetovnem spletu in nekaj v knjigah.

Če povzamemo, največkrat se dela okrogla prleška gibanica, ki ima od 5 do 9 plasti vlečenega testa, nadev se največkrat deva na vsako plast testa, skuta in kisla smetana se približno enako pogosto deva ali vsako posebej ali pa skupaj. Najbolj niha višina prleške gibanice.

Na pridobljenih rezultatih zbranih receptov je bil narejen prvi korak k poenotenju recepta. Določile so se smernice glede oblike, višine in sestavin za vlečeno testo ter nadev. Ob tem se je razvila zanimiva debata. Pomembno je, da ob teh aktivnostih razmišljamo tudi o morebitni zaščiti prleške gibanice v prihodnosti, zato je treba biti pazljiv že zdaj. Na srečo se lahko učimo tudi iz izkušenj "sosedov", ki so pred leti zaščitili prleško tünko.

Rezultat okrogle mize so poenotene smernice za pripravo recepta za prleško gibanico:
  • OBLIKA: priporoča se okrogla, dovoljuje se pravokotna
  • VIŠINA: 1,5 cm – 2,5 cm
  • TESTO: moka, sol, belo olje in voda, kis, jajce
  • NADEV: skuta, kisla smetana, sladkor, jajce, sol
  • Potrebujemo še surovo maslo ali belo olje.
Naslednji korak, ki ga bo potrebno narediti, je določiti količino sestavin v receptu. Obilo dela bo potrebnega postoriti v prihodnje, zato zbiranje receptov poteka še naprej. Hkrati bo potrebnega veliko dogovarjanja in strpnosti vseh. V slogi je moč!

Še vedno se zbirajo prijave za ocenjevanje prleške gibanice (tel: 041 357 520, mail: prleska.gibanica1@gmail.com), ki bo potekalo v soboto, 3.9.2016, v okviru prireditve Prleška gibanica 2016. Prleške gibanice za ocenjevanje se bodo zbirale med 10. In 11. uro v Eko hostlu Križevci.

V soboto bo v Križevcih okusno, sončno, veselo, kulturno, zabavno in plesno, saj nas bodo zabavali Mladi Pomurci. Vabljeni!


Več v Kultura in izobraževanje