Spomnili so se na dogodke iz preteklosti

Več kot stotnija članov OZ borcev za vrednote NOB Gornja Radgona na srečanju v Črncih

Prlekija-on.net, petek, 2. september 2016 ob 08:47
Srečanje članov OZ borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

Srečanje članov OZ borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

Ob kolesarskem-pohodniškem mostu, ki pelje prek Mure v Avstrijo, v Črncih pri Apačah, je potekalo srečanje članov Območnega združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, čigava predsednica je Valerija Červič. Gre za članice in člane iz štirih krajevnih organizacij (Apače, Gornja Radona, Radenci in Videm), katere je na prijetnem srečanju najprej pozdravila predsednica Červičeva, ki je med drugim povedala: "Današnje srečanje je namenjeno druženju in spoznavanju članstva, poudarek na sodelovanju, razvijanju tovarištva, kar predstavlja vrednote Zveze borcev NOB Slovenije". Predsednica je tudi izrazila zadovoljstvo, da se je srečanja udeležila skorajda tretjina članstva, saj se je od 330 članov, kolikor šteje celotno območno združenje, srečanja udeležilo njih 105.

Predsednica Krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, Mira Skok Korošec, je udeležence v nagovoru seznanila z nekaj zgodovinskimi podatki in med drugim povedala: "Dovolite mi, da osvežim zgodovinski spomin na nekaj dogodkov, saj smo letos praznovali dve pomembni obletnici; 75. Obletnico Osvobodilne fronte (27.4.1941) in 25. obletnico samostojne Slovenije (25.6.1991). Po Sloveniji so se zvrstile številne spominske slovesnosti, pa tudi v naših krajih. Spominska slovesnost v Apačah je potekala pod imenom »Pod svobodnim soncem«. Slovesnost so počastili z razstavo slik in zapisov ljudi, ki so bili priseljeni v Apaško dolino, po drugi svetovni vojni. V Radgoni je ob spominskem obeležju, ki priča, kdaj so se zavedni Radgončani uprli okupatorju, pri zgradbi Murske regulacije, potekala odmevna proslava o ustanovitvi OF v Gornji Radgoni. Na proslavi je o vrednotah borcev za svobodo spregovorila Vika Potočnik. Tudi v občini Sv. Jurij ob Ščavnici je KO Zveze borcev pripravila nekaj prireditev v počastitev obletnice OF."

Ob zahvali vsem, ki so sodelovali pri organizaciji teh projektov, je še povedala, da je bila ZB vedno zvesta vrednotam, ki so se izoblikovale med NOB: to so domoljubje, tovarištvo, solidarnost in strpnost. Škoda, da te vrednote danes bledijo in jih pogrešamo. Dejala je še, da smo danes zaskrbljeni, ker se razrašča nestrpnost, sovražni govori in potvarjanje zgodovine. Nagovor je zaključila z besedami: "Pred 25 leti smo bili enotni, ker nam je bil skupen cilj, boriti se za samostojno Slovenijo. In, to smo dokazali leta 1991 v osamosvojitveni vojni. Na današnjem srečanju je poudarek na druženju, obujanju spominov in pogovor med prijatelji."

Srečanje in druženje sta s svojim nastopom popestrila glasbeni Duo Klavdija Vrečič in Štefan Sečko, za dobro postrežbo pa je poskrbelo osebje Okrepčevalnice Bicikl. Kot so nam povedali nekateri udeleženci srečanja, je bilo to enkratno. K temu je pripomoglo tudi lepo vreme in svež zrak ob reki Muri.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje