Razgledni stolp Vinarium Lendava praznuje prvi rojstni dan

Najvišji razgledni stolp v Sloveniji si je v letu dni ogledalo kar 90 tisoč obiskovalcev, kar je precej več tudi od najbolj optimističnih napovedi

Prlekija-on.net, nedelja, 4. september 2016 ob 17:49
Prva obletnica stolpa Vinarium Lendava

Prva obletnica stolpa Vinarium Lendava

V nedeljo se je z obletnico otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava zaključil že drugi istoimenski festival. Najvišji razgledni stolp v Sloveniji si je v letu dni ogledalo kar 90 tisoč obiskovalcev, kar je precej več tudi od najbolj optimističnih napovedi. Stolp, visok 53,5 m, je privabil obiskovalce od blizu in daleč. Župan občine Lendava mag. Anton Balažek je na slovesnosti ob prvem rojstnem dnevu stolpa dejal, da je ob uspešni zgodbi stolpa sedaj potrebno pogled usmeriti naprej, tudi h kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture. Zunanji minister Karl Erjavec, ki je lani skupaj z Balažkom otvoril stolp, pa je izpostavil, da je stolp simbol povezovanja med narodi, ki živijo na tem prostoru, obenem pa dokazuje, da ima Slovenija velik potencial za razvoj turizma. Ob tem je pozdravil napovedano kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture.

Obisk stolpa Vinarium Lendava presegel vsa pričakovanja
V enem letu, odkar stoji razgledni stolp Vinarium Lendava, ga je obiskalo kar 90 tisoč obiskovalcev. Samo v letošnjem letu je stolp obiskalo skoraj 60 tisoč ljudi, zgolj avgusta kar 13.900. Največ obiskovalcev prihaja iz Slovenije, sledijo obiskovalci iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške, veliko je tudi Čehov in Slovakov, zabeležili pa so celo obiske iz Kanade in Avstralije. Obiskovalci stolpa lahko sicer ob stalni kulinarični in pestri vinski ponudbi izbirajo med številnimi spominki.

Stolp, na katerega se je moč povzpeti po 240 stopnicah ali z dvigalom, je v prvem letu obratovanja postregel tudi s pestrimi vsebinami, denimo z razstavo velikonočnih pisank v času velike noči. Razglednemu stolpu Vinarium Lendava, ki lahko naenkrat sprejme 50 obiskovalcev, je ob lanski otvoritvi Evropski red vitezov vina podelil tudi domicil. Ob tem, da stolp postaja središče povezovanja lokalnih vinarjev in vinarjev regije, je upravičil tudi pričakovanja na področju razvoja lendavskega turizma.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je ob slovesnosti med drugim dejal, da je razgledni stolp Vinarium Lendava zgodba o uspehu, ne le lendavskega, ampak tudi slovenskega turizma, a da je treba nadaljevati z delom: »S stolpom smo Lendavo še bolj čvrsto postavili na turistični zemljevid. Tudi stroka priznava da je to izvrsten arhitekturni in turistični projekt. Če smo optimistično pričakovali od 40 do 50 tisoč obiskovalcev letno, so številke pokazale, da jih je dvakrat več. Obiskovalci so dvignili povpraševanje v lokalnem okolju, s tem pa bodo vzpodbudili tudi ponudbo. Stolp je zgodba odpiranja in sodelovanja, kjer nas čaka še nadaljnje delo.«

Tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izpostavil, da je stolp zgodba o uspehu. Dejal je, da je vesel županovega poguma, da Lendava kandidira za Evropsko prestolnico kulture. »Mislim, da ta prostor lahko služi projektu EPK kot nek nov model, saj Evropa zelo podpira čezmejno sodelovanje.« Poudaril je, da bi Lendava kot EPK lahko bila nek nov model sodelovanja znotraj EU na področju kulture in tako povezovala Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo.

Uradna slovesnost ob 1. obletnici otvoritve stolpa se je sicer zaključila s prerezom velike rojstnodnevne torte, nadaljevala pa v sproščenem zabavnem programu ter brezplačnih ogledih stolpa za vse obiskovalce.

Končal se je 2. Festival Vinarium Lendava
S prvo obletnico otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava se je zaključil tudi 2. Festival Vinarium Lendava. Festival se je formalno pričel z dogodkom, namenjenemu strokovni javnosti. 26. avgusta je potekala mednarodna strokovna konferenca Evropska prestolnica kulture - Priložnost za mlade, ki se je je med drugim udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, zvečer pa je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava bil uprizorjen muzikal Goslač na strehi. Že dan prej je Lendavo zaznamovalo predfestivalsko dogajanje s kulinarično ulico, ki je bila med obiskovalci dobro sprejeta. V soboto, 27. avgusta, je Lendava ponovno dokazala da je svetovna prestolnica bograča. Kulinarični praznik Bogračfest 2016 je, kot vsako leto, privabil na tisoče ljudi. Včeraj je potekala tradicionalna, že 37. Lendavska trgatev. Celoten čas festivala so v Lendavskih goricah potekali tudi Dnevi odprtih vinotočev na vinsko-turistični cesti, ki so obiskovalce pričakali s pestro ponudbo domačih vin in kulinarike. Vse do 30. septembra pa si bo na Lendavskem gradu še moč ogledati likovno razstavo Joana Mirója.

Lendavski župan ocenjuje, da je bil Festival Vinarium Lendava zelo uspešen in dobro obiskan. Kot je dejal, je Lendavo obiskalo veliko turistov in poslovnih partnerjev, festival pa so izkoristili tudi za promocijo kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025.