V Negovi pripravili 23. obrtniško-podjetniški gobarski piknik

Prišlo je več kot 200 udeležencev in udeleženk, gob pa je bilo več deset kilogramov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. september 2016 ob 21:43
23. obrtniško-podjetniški gobarski piknik

23. obrtniško-podjetniški gobarski piknik

Medtem ko gobarji praktično vso letošnje leto na skrajnem severovzhodu države niso imeli veliko sreče z gobami, jim je jesenski čas le prinesel nekoliko veselja. V gozdovih je namreč možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali prvo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 23. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je dobra stotnija obiskovalcev, ki se je po lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in neužitne. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Kakorkoli že, gozdovi v Negovi in njeni okolici so spet bili v znamenju tega tradicionalnega druženja, ki je postal ena najbolj množičnih tovrstnih prireditev, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev. In čeprav so še ponekod potekale trgatve, ob tem pa je bilo v okolici veliko različnih prireditev in dogodkov, je v Negovo prišlo blizu 250 ljubiteljev gob, narave, zdravja in druženja, ne le z radgonskega območja, temveč tudi od drugod, tako iz Slovenije kot sosednje Avstrije. Organizatorji iz OOZ Gornja Radgona, na čelu s predsednikom Vladom Rojkom, podpredsednikom Darkom Firštom ter sekretarko Majdo Horvat, na čelu, ki so se znova odlično izkazali, so bili zadovoljni, da se je tudi letos po negovskih gozdovih potepalo takšno število obrtnikov, podjetnikov, njihovih poslovnih partnerjev in gostov, družinskih članov in drugih. Skoraj vsi, ali pa vsaj velika večina njih pa je bilo zelo zadovoljna tudi z nabranimi gobami, čeprav jih je letos bilo nekoliko manj kot običajno. Nabrali so skupno kakšnih 70 kilogramov gob in skoraj vse so porabili, da so skuhali več deset litrov odlične gobove juhe, ali praženih gob z jajčki, kar so prisotni dobesedno razgrabili.

Skuhali okusne gobove jedi
Vse skupaj pa se je tako kot vedno začelo že zgodaj zjutraj, in končalo pozno zvečer ob Lovskem domu Negova. Udeleženci so se, po jutranjem okrepčilu na zbirnem mestu, odpravili v gozd, in opoldan so prišli nazaj, ko je sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje, kjer je posebna komisija nagradila šest najboljših omizij, zmagala pa je skupina podjetnikov: Škrlec, Kapun, Tratnjek-Fekonja, Lesjak, Petek, Holsedl. Po kosilu z žara in »volu z ražnja«, za kar so poskrbeli zaposleni "Pri Kozelu" v Žibercih, je sledil simpozij na katerem je o gobah spregovoril priznani strokovnjak Jože Mesarec iz Maribora. Prav on je tudi prebral užitne gobe, katere so prisotne ženske potem očistile in narezale. Nato je ekipa Darka Firšta, skupaj z ostalimi sestavinami, predvsem krompirjem, skuhala odlične gobove jedi. In v popoldanskem času, dokler je potekalo več zanimivosti, druženja in zabave ob prijetni glasbi prekmurskega "Gitano banda", je bilo skuhanih več deset litrov okusnih gobovih dobrot. Druga Gorički-Kšelova ekipa pa je skrbela za slastne gobe vmešane v pražena jajca. K sreči tudi letos gobe, čeprav so zraven bile tudi strupene mušnice, ki so jih seveda izločili, nikomur niso povzročile težav. To se namreč nikoli doslej ni zgodilo, čeprav kot rečeno nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih pred kuhanjem pregleda strokovnjak...

Podelili jubilejna priznanja svojim članom
Zanimivega celodnevnega dogodka, ki je postal zelo priljubljen, ne le med obrtniki in podjetniki, sta se med drugimi gosti udeležila tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki sta pozdravila prisotne obrtnike in podjetnike, hkrati pa sta se udeležila tudi družabnih iger, med drugim zabijanja žeblja s hrbtnim delom kladiva.

Sicer pa je vodstvo radgonske OOZ, na omenjenem druženju v Negovi podelilo tudi jubilejna priznanja svojim članom. Prejeli so jih, za 10 let opravljanja dejavnosti: SIM Trgovsko in turistično podjetje Radenci d.o.o.; Splošno gradbeno podjetje Tivadar, Trate 23, Gornja Radgona; Plastika Škof d.o.o. Ilirska 1, Gornja Radgona; Iztok Škrlec, Kidričevo naselje 6, Radenci, montaža in popravilo ind. Strojev; Daniel Weingerl, Bolehnečici 7a, pleskarstvo in fasaderstvo; ELKU – Elektro inštalacije, Franc Kuzma, Lutverci 82b. Ob 20. obletinci opravljanja obrtne dejavnosti: Danijel Ajlec, Rihtarovci 4, Avtoprevozništvo; Vlado Babosek, Lutverci 7a, Prevozništvo in storitvene dejavnosti; Čolnik - Avtopervozništvo d.o.o, Kidričevo naselje 3, Radenci; EHO-KAT d.o.o., Panonska ulica 25, Gornja Radgona; Brigita Gorjak, Prisojna cesta, Radenci, Knjigovodski servis; Vulkanizerstvo Hajdinjak, Sp. Ščavnica 16; Avtopervozništvo Jožef Kajdič, Hrašenski Vrh 19a; Strojne inštalacije Cevosop Anton Kotnjek, Videm 46; Ivan Kreft, Sovjak 28, Servis vozil in kmetijske mehanizacije; Ana Fajfar, Apače 46, Okrepčevalnica; Vračko tours, Mladinska ul. 5, Gornja Radgona, Avtobusni prevozi in turistična agencija; Darja Toplak, Boračeva 23, Vrtnarstvo, cvetličarstvo. Ob 30. letnici opravljanja obrtne dejavnosti: Pohištvo Apače d.o.o., Apače 4a; Avto Kovač, Segovci 44c. Za 35.let opravljanja obrtne dejavnosti: Avtoservis Drago Himelraj, Kapelska cesta 21, Radenci; Cementninarstvo Perko-Termenbeton, Žepovci 60; Tokam.o.o., Spodnja Ščavnica 74a.


Več v Družabno