Delavci migranti ne želijo privilegijev, zahtevajo enakost

Shod delavcev migrantov v Mariboru pod geslom Povezanost. Pogovor. Skrb.

Prlekija-on.net, sreda, 7. september 2016 ob 07:46
Delavci migranti pripravljajo shod

Delavci migranti pripravljajo shod

Sindikat delavcev migrantov Slovenije v soboto, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora, v Mariboru organizira vseslovenski shod o problematiki delavcev migrantov iz vse Slovenije. Shod je informativne narave in nosi isto sporočilo kot omenjeni svetovni dan, ki letos poteka pod geslom Povezanost. Pogovor. Skrb., saj kot pravijo, so delavci migranti zaradi mačehovskega odnosa države in izživljanja dacarjev tudi velikokrat na robu obupa. Sobotni shod, kot pravijo v sindikatu, je začetek konca politične manipulacije malega človeka – ne želijo privilegijev, zahtevajo enakost.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije v soboto, 10. septembra 2016, ob 15. uri v Mariboru v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja Maribor organizira vseslovenski shod na temo informiranja o problematiki delavcev migrantov iz vse Slovenije. Kot so povedali, ni naključje, da so se odločili organizirati shod na Svetovni dan preprečevanja samomora, saj se zavedajo, da so med njimi tudi ljudje, ki so v veliki krizi, ko naša država nad njimi izvaja nasilje v obliki enormnih zneskov na položnicah, ki v velikih primerih privedejo v brezizhodno situacijo. Ne dolgo nazaj so se tako poslovili od kolegice, delavke migrantke, ki je ob prejetju položnice s strani FURS-a, zaradi obupa nezmožnosti plačila, izhod videla le v samomoru.

S shodom, ki nosi slogan Povezanost. Pogovor. Skrb. želijo ljudem pokazati luč na koncu tunela in to na takšen način, da se uprejo in zahtevajo pravično obravnavo – ne nazadnje Ustava Republike Slovenje v 14. členu govori, DA SMO VSI PRED ZAKONOM ENAKI. Članom, simpatizerjem ter podpornikom sindikata se bo predstavila zgradba in delovanje sindikata, predvsem pa bo poudarek v predstavitvi zbiranja podpisov za referendume o novo sprejetih zakonih - Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka ter o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju. V sindikatu so prepričani, da se je država pri Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dedovanju lotila najšibkejših ljudi v družbi. Sprejet zakon namreč predvideva, da bi se sredstva iz naslova denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, socialnovarstvenih prispevkov in pomoči za družinskega pomočnika, tretirala kot državni kredit revežem in ne več pomoč ogroženim. Potomci bodo dejansko podedovali le kredite.

Izjava podpredsednice SDMS dr. Barbare Pregl Breznik:

V SDMS so odločeni, da to zgodbo zaključijo. Demokracija za dosego zastavljenih ciljev potrebuje aktivnega državljana, enako tudi v sindikatu potrebujejo aktivne člane, s katerimi bodo skupaj stopili v bran njihovim pravicam in pravicam vseh državljanov Slovenije. Državljane pozivajo, da oddajo svoj podpis v podporo referendumu in pokažejo, da znajo stopiti skupaj. "Le s skupnimi močmi bomo postali enakovredni državljani Republike Slovenije in dosegli spremembe, ki so nujne, ne samo za nas, ampak tudi za Slovenijo in za ljudi, predvsem pa za naše potomce".

Kot je povedal predsednik sindikata SDMS dr. Martin Ivec bo sobotni shod začetek konca politične manipulacije malega človeka ter poudaril, da delavci migranti ne želijo privilegijev, ampak zahtevajo enakost. Zato bodo na shodu sprejeli nekatera pogajalska izhodišča, od katerih ne bodo odstopili.


Več v Kultura in izobraževanje