Župan Miroslav Petrovič je razvil novi prapor PGD Sovjak

Na slovesnosti so bila podeljena tudi priznanja in plakete za dolgoletno članstvo v društvu

Branko Košti, sreda, 7. september 2016 ob 20:19
Slovesno razvitje prapora PGD Sovjak

Slovesno razvitje prapora PGD Sovjak

Prostovoljno gasilsko društvo Sovjak je eno mlajših gasilskih društev v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, saj je bilo ustanovljeno po drugi svetovni vojni, leta 1947. Od takrat so gasilci in gasilke iz tega vinorodnega kraja, katerega krajani si v zadnjih letih močno prizadevajo za razvoj kraja kot ene od pomembnejših turističnih destinacij občine, vedno pripravljeni pomagati v primeru požara ali druge elementarne nesreče. Seveda za učinkovito opravljanje svojega plemenitega poslanstva potrebujejo ustrezno opremo in predvsem zadostno število usposobljenih gasilcev. Zato v zadnjih letih namenjajo veliko pozornosti vključevanju in usposabljanju mladih gasilk in gasilcev, pionirjev in mladicev, kateri svoja znanja in veščine primerjajo na številnih gasilskih tekmovanjih, od koder se skoraj vedno vračajo s pokali.

Kot skoraj vsako gasilsko društvo, ima tudi  PGD Sovjak svoj prapor, saj so gasilski prapori najštevilčnejši od vseh praporov v Sloveniji. Prapor, ki jih je doslej predstavljal in spremljal na prireditvah in svečanostih, so razvili leta 1980, zato so se odločili, da nabavijo novi prapor. In ker dogovorjeno vedno uresničijo, so v soboto, 3. septembra, obeležili nov pomemben mejnik v zgodovini društva. Svečano so razvili novi gasilski prapor.

Prireditev, katera se je odvijala v velikem šotoru pri Sv. Juriju ob Ščavnici, se je pričela s povorko gasilcev, kateri so na prizorišče prikorakali po taktih jürjovške pihalne godbe. Po pozdravu predsednika PGD Sovjak Ivana Frasa, je sledilo osrednje dejanje prireditve, slovesno razvitje prapora. To svečano dejanje so zaupali županu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Po pozdravu s starim praporom in pozdravom praporov gasilskih društev, prisotnih na prireditvi, je sledilo pripenjanje trakov. Po nagovora župana Miroslava Petroviča in podpredsednika GZ Sveti Jurij Andreja Vrzela, so bila podeljena priznanja in plakete za dolgoletno članstvo v PGD Sovjak, katera so prejeli:

Za 40 let: Ivan Kocuvan, Jakob Kocuvan, Anica Vrzel in Anton Kreft
Za 50 let: Janez Tibaut, Anton Tibaut in Ivan Hecl
Za 60 let: Anton Kocuvan in Franc Vrzel
Plaketo gasilskega veterana pa so prejeli: Ignac Kukovec, Edvard Štelcar st. in Anton Golnar

V zaključnem delu uradne svečanosti sta predsednik PGD Sovjak Ivan Fras in župan Miroslav Petrovič, podelila praktična darila za uspešen nastop na državnem tekmovanju v Kopru, ekipi članic A, ki so osvojile peto mesto v državi in ekipi članov A, ki se je z istega tekmovanja vrnila s pokalom za osvojeno tretje mesto.


Več v Kultura in izobraževanje