Pri DSO Ljutomer v uporabo predali novozgrajen »Senior park«

Senior park z napravami za gibalne vaje starejših je eden prvih tovrstni parkov na našem področju, namenjen pa je za telesno vadbo stanovalcev doma in tudi zunanjih obiskovalcev

Prlekija-on.net, četrtek, 8. september 2016 ob 14:17
Senior park pred DSO Ljutomer

Senior park pred DSO Ljutomer

V četrtek, 8. spetembra, ob svetovnem dnevu fizioterapije, so ob bifeju Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer, v uporabo predali novozgrajen Senior park. Senior park z napravami za gibalne vaje starejših je eden prvih tovrstni parkov na našem področju, namenjen pa je za telesno vadbo stanovalcev doma in tudi zunanjih obiskovalcev.

Na petnajstih metrih zunanjih površin so tri orodja in sicer senzorična bradlja, klop z ograjo in pručko ter bradlja z ovirami. Park je namenjen vsem, ki želijo tudi v starejših letih ostati fizično aktivni in se razgibavati ter skrbeti za svoje zdravje. Vadbeni elementi omogočajo individualen pristop v domačem okolju in so primerni tudi za posameznike, ki že imajo zdravstvene težave.

Ob predaji parka v uporabo, je spregovoril v.d. direktorja DSO, mag. Tomislav Nemec, ki je povedal, da je park bil zasnovan že pod prejšnjim vodstvom doma, za investicijo so odšteli okrog 24 tisoč evrov, podoben park pa imajo namen urediti tudi v bivalni enoti Stročja vas.

Otvoritve so se udeležili tudi predstavniki DU Ljutomer, Društva invalidov, Društva za osteoporozo in člani balinarske sekcije pri DU Ljutomer. Trak je svečano prerezala stanovalka doma Ana Vrbančič, ki je tudi drugače zelo aktivna pri telesno-vadbenih aktivnostih.

Ob tem je fizioterapevtka Marta Horvat skupaj s stanovalci doma, demonstrirala primerne vaje za vadbo. Vaje so primerne za pridobivanje ravnotežja ter za aktivnosti mišičevja rok in nog. Z vadbo se razvija tudi gibljivost hrbtenice, ramenskega obroča, raztegovanje stranskih mišic in prsnega koša.

Pod vodstvom vaditeljev bo vadba potekala vsak ponedeljek in torek ob 13. uri za samostojno mobilne starostnike ter vsako sredo in petek ob 13. uri za starostnike z omejeno mobilnostjo.

Za kulturni program so poskrbeli zaposleni in stanovalci doma, ob koncu pa je za vse sledila še pogostitev.


Več v Kultura in izobraževanje