Jutro, ko je cela lenarška ulica norela!

Ko je Sven Hojs iz Slovenskih goric, na Irskem postal svetovni kickboxing prvak, so ga pričakali vsi sosedje iz Cafove ulice iz Lenarta

Prlekija-on.net, sreda, 14. september 2016 ob 12:28
Sven Hojs postal svetovni kickboxing prvak

Sven Hojs postal svetovni kickboxing prvak

Mladi, 15-letni Sven Hojs iz Lenarta, član Kluba BV Proficio Group Hwarang iz Maribora, je v irski prestolnici Dublinu, osvojil naslov svetovnega prvaka v kickboxu za kadete do 52 kilogramov, in tako dopolnil bero odličij z velikih tekmovanj, saj je že doslej v Sloveniji osvojil vse kar se je dalo, bil pa je tudi evropski prvak, večkrat je zmagal na svetovnem in evropskem pokalu, na odprtem prvenstvu Nizozemske..., sedaj pa je kot član slovenske reprezentance stopil na svetovni vrh. Na poti do zlatega odličja v kickboxu do 52 kg je varovanec znanega trenerja Tomaža Barade, v osmini finala premagal Poljaka, v četrtfinalu Britanca, v polfinalu Hrvata in v finalu še Rusa Artema Boltačeva, vse po 3:0,  razen Hrvata, ki ga je v polfinalu premagal 2:1. Po finalnem dvoboju se je tako zasluženo slavje Svena Hojsa lahko začelo, nekaj nepozabnega pa je bilo poslušanje Zdravljice v lastno čast.

"Postal sem svetovni prvak! Ne morem opisati tega trenutka. Iz dna srca hvala vsem in vsakemu posebej za podporo!" je dejal Sven po prihodu v rojstni Lenart, kjer so mu domačini pripravili veličasten sprejem. Čeprav je prihod bil predviden okoli štirih zjutraj in se je zgodil uro pozneje, so Svena, poleg domačih, pričakali prav vsi sosedje, od najmlajših, do tistih, ki so globoko v osemdesetih. Cela ulica je norela, vsi so se veselili, svojega soseda pa so še posebej obdarili, z željo da napreduje s takšnim načinom življenja in osvajanjem medalj. Sven je sicer še enkrat več vsem dokazal, da se s trdim delom, vztrajnostjo in srčnostjo lahko uspe.

Svojo pot kickbokserja je Sven, ki se je po končani OŠ Lenart, pred dnevi vpisal v SERŠ (Srednja elektro-računalniška šola) Maribor, začel kot štiriletni malček, že leto pozneje pa je nastopil na prvih tekmovanjih. Njegovi trenerji so v tem času bili: Aleš Zemljič, Jan Čreslovnik, Nejc Gazvoda, Domen Kugl, Nejc Blanuša, Gregor Strečanik ter Tomaž Barada. Vsi oni so mu pomagali, da je v preteklih letih dosegal najboljše rezultate tako na državni, evropski kot tudi svetovni ravni. Delo in trud so obrodili sadove in naslov svetovnega prvaka je že pri petnajstih prišel v Lenart in Slovenske gorice. A to še ni vse, saj ima mladenič visoke cilje. "Želim si predvsem, da bi s pridnim delom, saj sem se predal samo kickboxingu in vse druge konjičke zanemaril, osvojil naslov svetovnega prvaka še v mladinski in članski konkurenci", je odkrito povedal Sven.

Seveda mu je veliko lažje, ker ga v njegovih načrtih podpirajo vsi domači, tako mama in oče, Babrara in Robert, kot 10-letni brat Svin, seveda tudi dedek Janez, ki je na vnuka še posebej ponosen, ter babici Viktorija in Marija. Sven se je zahvalil tudi vsem sosedom, ki mu stojijo ob strani, še zlasti Dušan Šuster, ki je bil prisoten tudi ob našem pogovoru.

Športni heroj iz Lenarta je razočaran, da se v Sloveniji premalo spodbuja k razvoju kickboxa, ki je sicer med ljudmi iz dneva v dan bolj priljubljen šport. "Kljub temu, da imamo v Sloveniji borce in borke, ki dosegajo odlične rezultate tudi na svetovnem nivoju, se o tem športu žal ne govori in ne poroča veliko. Na srečo pa se v Sloveniji dela vedno več na razvoju športa nasploh in pokazatelj tega so slovenski športniki, ki v svetu dosegajo vedno več lovorik", dodaja ambiciozni športnik, ki verjame, da se bo odnos do tega borilnega športa nekoliko spremenil.


Več v Družabno