V Murski Soboti je dišalo po prekmurskih dobrotah

Sedmi festival prekmurske gibanice in šunke

Jože Žerdin, sreda, 14. september 2016 ob 13:48
Festival prekmurske gibanice in šunke

Festival prekmurske gibanice in šunke

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, kamor sodita prekmurska gibanica in šunka, si prizadeva, da bi te kulinarične jedi bile s poreklom še bolj zaščitene in ohranjene za poznejše rodove. Sicer pa se obe omenjeni kulinarični prekmurski zaščiteni jedi vključita v promocijo Prekmurja, saj se prekmurska gibanica dela po receptih naših babic, peče v lončeni posodi, a šunka je izvirni produkt doma predelanega prašiča, ki zori pod naravnimi pogoji. Tako je društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ob sodelovanju proizvajalcev prekmurske gibanice in šunke na grajskem dvorišču soboškega gradu v soboto, 10. septembra pripravilo zelo dobro obiskan sedmi festival prekmurske gibanice in šunke z naslovom »Diši po Prekmurju«.

Na letošnje ocenjevanje je društvo prejelo 31 vzorcev prekmurske gibanice, pri čemer komisija, ki so jo sestavljali štirje člani, Tanja Džuban, Monika Pavlinjek, Danilo Kozar in Katarina Puhan s predsednico doc. dr. Mojco Korošec, ocenila vzorce gibanic. Za sedmi festival pa je na ocenjevanje za prekmursko šunko prispelo sedem vzorcev. Senzorično komisijo je vodila prof. dr. Lea Demšar in dva člana Tomaž Sotošek in Igor Kustec. Vzorce razstavljene vseh nagrajencev prekmurske gibanice in šunke so si obiskovalci lahko ogledali na grajskem dvorišču ter vse tudi poskusili. Ob tej priložnosti so si lahko obiskovalci ogledali praktični prikaz izdelovanja prekmurske gibanice.

Med drugim je bilo poskrbljeno za otroške kulinarične delavnice. Na festivalu so se z romsko kulinariko predstavile - ženske članice KTD iz Pušče pri Murski Soboti in sicer v okviru projekta Khetan Tu Teme - kar pomeni stičišče kultur. Na festivalu Diši po Prekmurju so svoj prispevek dodali še številni gostinci, ponudniki kulinaričnih dobrot, saj so bile jedi pripravljene iz domačih naravnih sestavin - domačih vrtov, predstavili pa so se tudi številni vinogradniki in vinarji, ki so ponujali odlična in vrhunska vina, ki jih pridelujejo na območju vinorodnega območja v Prekmurju. Ob dobri prekmurski hrani in odlični vinski kapljici in druženju pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavno kulturni program, saj so nastopili poleg romskih plesalcev, še drugi glasbeniki in folkloristi.

Ob koncu sedmega festivala so najboljšim proizvajalcem podelili priznanja. Pri ocenjevanju prekmurske gibanice je zlato priznanje (39,17 točk) prejela Pekarna Omar, Rankovci, drugo zlato priznanje je prejelo podjetje Mlinopek d.d. Murska Sobota (38,83 točk), srebrno priznanje pa je prejela Šunkarna Kodila d.o.o. Markišavci (38,67 točk). Pri senzoričnem ocenjevanju prekmurske šunke pa se je komisija odločila in je  zlato priznanje s prvim mestom s (19,7 točke) prejelo Posestvo Passero, Suhi vrh v občini Moravske Toplice, drugi laskavi naslov je pripadel prav tako Posestvo Passero, Suhi Vrh s zlatim priznanje (19,5 točk) in tretje mesto je zasedla Šunkarna Kodila d.o.o. Markišavci z zlatim priznanjem (19,3 točke), četrto mesto z zlatim priznanjem (19 točk) je prejel Karel Vratarič, Puconci.


Več v Kultura in izobraževanje