Folkloristi KUD Budinci v Radencih

Večerni ponedeljkov nastop na »DOSOR-jevi vetrnici«

Filip Matko Ficko, torek, 20. september 2016 ob 13:07
Folkloristi KUD Budinci v DOSOR-ju

Folkloristi KUD Budinci v DOSOR-ju

Tretji ponedeljek v devetem mesecu je v okviru letošnjih poletnih prireditev pod naslovom »DOSOR-jeva vetrnica« nastopila skupina plesalk in plesalcev Kulturno umetniškega društva Budinci iz Občine Šalovci v Prekmurju. Trije folklorni plesni pari so zaplesali v avli Doma starejših občanov Radenci, kjer so njihov nastop spremljali stanovalke in stanovalci tega doma, kot tudi zunanji obiskovalci.

Vse je na začetku v imenu DOSOR-ja pozdravila Simona Domjan, ki je o gostih povedala naslednje: »Kulturno umetniško društvo Budinci je bilo ustanovljeno leta 1987. Že od ustanovitve naprej je društvo organizator različnih prireditev, predvsem z vsebinami varovanja kulturne dediščine, ohranjanja ljudskih običajev in navad. V okviru društva, ki ima trenutno 80 aktivnih članov, delujejo štiri sekcije: ljudske pevke, folklorna skupina, gledališka skupina ter skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi »Zgrablenci na kvadrat«. Folklorna skupina deluje že od ustanovitve društva, z nekaj vmesnimi premori. Pred sedmimi leti so se nekateri člani društva ponovno »ogreli« za vaje in zaplesali, kljub pomanjkanju sredstev za nabavo folklornih noš. To jim je uspelo v projektu »LAS Moščonka« v sodelovanju s Kulturno turističnim društvom Moščanci. Že dvakrat so se udeležili območne revije odraslih folklornih skupin, saj skupina trenutno beleži sedem aktivnih plesnih parov. Skupino vodi, tudi po strokovni plati, Suzana Škodnik...«

Ob svojem nastopu s tremi plesnimi pari v DOSOR-ju 19. septembra zvečer so se predstavili s spletom plesov z Goričkega v Prekmurju ter ohranjenih plesov Slovencev iz Porabja na Madžarskem (Sotiš, Gorički valček, Špancir polka in Štajeriš), z igranjem na frajtonerico pa jih je spremljal devetošolec Blaž Gašpar. Ob zaključku so zapeli znano Slakovo »V dolini tihi«, kjer so k petju pozvali občinstvo in le-to se je tudi odzvalo. Za »bis« pa so še zaplesali s stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja, od stanovalca Maksimiljana Korošca pa so za spomin prejeli »DOSOR-jevo vetrnico«.


Več v Kultura in izobraževanje