Med nagrajenci za najboljše inovacije v Sloveniji, tudi dve ljutomerski podjetji

Podjetji iz Ljutomera - Sastela d.o.o. in Dukin, razvoj ekološke opreme d.o.o. sta med nagrajenci inovacij Gospodarske zbornice Slovenije

Prlekija-on.net, sreda, 21. september 2016 ob 19:13
Smetarnik StyleOUT in Slovenska potica

Smetarnik StyleOUT in Slovenska potica

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 14. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 182 inovacij in 768 inovatorjev.

"Ob današnji podelitvi se sprašujemo, ali bo to končno prepričalo slovenske oblasti, da prenehajo z davčno nepredvidljivi, netransparentnimi in nerazvojnimi inšpekcijskimi pregledi v razvojno usmerjenih podjetjih v zvezi z uveljavljanjem olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. Smisel takšnih vlaganj bi moral biti spodbujanje množične inovativnosti in dvig dodane vrednosti v čim večjem številu v slovenskih podjetjih. Namesto tega pa FURS v zadnjem času demotivira številna podjetja, da se sploh odločajo za uveljavitev olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. Pozivamo slovenske oblasti, da se zgledujejo po letošnjih prejemnikih priznanj za najboljše inovacije, spremenijo svojo miselnost in pristop ter začnejo podpirati razvoj v podjetjih, ne pa da ga zavirajo," so ob tem zapisali pri GZS.

Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. V zadnjih 14 letih (vključno z letošnjimi) so v celotni Sloveniji nagradili prek 7.700 inovatorjev in prek 2.400 inovacij ter na nacionalni ravni podelili 112 zlatih priznanj. Sicer se je letos za zlata, srebrna in bronasta priznanja potegovalo 40 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti. "Prepričan sem, da je Slovenija dežela inovatorjev," je dejal predsednik GZS Marjan Mačkošek na podelitvi in dodal, da "nimamo časa, da bi počivali na lovorikah. Če smo danes dobri, moramo biti jutri še boljši! Da bomo vsaj ostali konkurenčni, če že ne povečali svojih primerjalnih prednosti in svoje pozicije na trgu. Brez inovativnosti napredka ne bo. Ne za posamezno podjetje, pa tudi ne za družbo kot celoto."

Med nagrajenci Sastela d.o.o. in Dukin, razvoj ekološke opreme d.o.o.
Med prejemniki za najboljše inovacije sta tudi dve podjetji iz Ljutomera. Podjetje Sastela d.o.o. je skupaj z Engrotuš d.o.o. prejela srebrno priznanje za izdelek Slovenska potica – Slovenian potica (Slovenske dobrote) za najbolj inovativno živilo 2016 v skupini finega pekovskega peciva – Inovacija leta 2016, inovativno zdravo živilo. Podjetji sta pri izdelku ubrali nov trženjski pristop, saj je pravo slovensko potico mogoče kupiti v "potičnici", v keramičnem pekaču z značilno odprtino v sredini in lepo nagubanim robom, ki daje potici slovesno obliko. Inovator je Tanja Šalamon.

Podjetje Dukin, razvoj ekološke opreme d.o.o. pa je prejelo bronasto priznanje za izdelek Ogradni smetarnik StyleOUT. Smetarnik je vizualno privlačen nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke, ki ga odlikujejo številne prednosti. Z uporabo dodatnih modulov konstrukciji smetarnika lahko enostavno spremenimo tudi namembnost in tako iz osnovne konstrukcije nastane npr. kolesarnica, drvarnica, pult za letno kuhinjo ipd. Inovatorja sta Miha Horvat in dr. Matej Rajh.

Obe inovaciji sta na regijski ravni prejeli Zlato priznanje Pomurske gospodarske zbornice.


Več v Gospodarstvo