Ministrica za obrambo Andreja Katič položila venec k spominskemu obeležju vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni

Venec je bil položen na pobudo domoljubnih in veteranskih organizacij z območja UE Gornja Radgona

Branko Košti, četrtek, 22. september 2016 ob 17:37
Položitev venca k spominskemu obeležju Nikoli več

Položitev venca k spominskemu obeležju Nikoli več

Pred odprtjem 6. Mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra 2016, je ministrica za obrambo RS Andreja Katič, položila venec k spominskemu obeležju Nikoli več, ki se nahaja v spominskem parku v Gornji Radgoni, postavljeno pa je bilo v spomin in opomin na osamosvojitveno vojno leta 1991.

Pobudo za polaganje venca so dale domoljubne in veteranske organizacije z območja UE Gornja Radgona, vlogo koordinatorja pa je odlično opravil predsednik Območnega združenja VVS Nikolaj Brus. Polaganju venca so prisostvovali številni veterani vojne za Slovenijo, policijskega združenja Sever za Pomurje, predstavniki SV, med njimi tudi posamezniki, ki so bili v času vojne 1991 na ključnih položajih v takratni TO Vzhodne Štajerske: Vladimir Miloševič, Alojz Šteiner in Ladislav Lipič, poznejša načelnika generalštaba SV.

Po zaključku slovesnosti se je ministrica Katičeva neformalno družila z veterani, kateri so v pogovoru izrekli tudi nekaj pikrih glede trenutnega stanja v vojski ter izrazili nestrinjanje z ustanavljanjem vzporednih veteranskih združenj, izrazili pa so tudi zahtevo, da se veteranom povrnejo že pridobljene, nato pa, v imenu varčevanja, odvzete pravice.

Ministrica jih je potolažila, da stanje v vojski ni tako kriitčno, kot se želi prikazati in poudarila dejstvo, da je tej vladi končno uspelo ustaviti zniževanje sredstev za vojsko, izboljšanje gospodarske situacije pa navdaja z upanjem, da bodo tudi odvzete pravice povrnjene.


Več v Kultura in izobraževanje