Ministrica za obrambo Andreja Katič je odprla 6. Mednarodni sejem SOBRA 2016

Na sejmu se predstavljajo Slovenska vojska, Slovenska policija, Gasilska zveza Slovenije, Uprava za zaščito in reševanje in sto podjetij iz desetih držav, ki upajo na naročila

Branko Košti, petek, 23. september 2016 ob 11:58
Andreja Katič

Andreja Katič

Po šestletnem premoru sejmišče Pomurskega sejma v Gornji Radgoni znova gosti Mednarodni sejem obrambe, zaščite, varnosti in reševanja Sobra, šesti po vrsti.

Začetki sejma segajo v leto 2003, ko so, kot je na otvoritvi v četrtek, 22. septembra v svojem govoru povedal predsednik uprave Pomurskega sejma mag. Janez Erjavec, »pred 13 leti organizirali 1. sejem obrambe, zaščite in reševanja, smo bili polni novih izzivov in idej pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo iz zvezo NATO. To sta bila tudi glavna razloga, da v obmejni Gornji Radgoni naredimo sejem, ki bo simboliziral povezanost v združeni Evropi in vsestranski pomen zavezništva za slovensko vojsko in obrambni sistem  mlade države, Evrope in sveta«. V nadaljevanju je opozoril na spremembe, ki so se dogajale in zrušile marsikateri mit o Evropi »kot zgodbi o uspehu, v kateri bodo meje, zidovi, bodeča žica zgodovina, carine, trgovinske ovire in konflikti med državami pa le preteklost«.

Vsi ti, in še številni drugi dejavniki so vplivali na nekajletno prekinitev tovrstne sejemske dejavnosti, zato so toliko bolj veseli, da so, po besedah predsednika Erjavca, »po 6 letih našli neko skupno točko, na kateri smo lahko zgradili letošnji 6. sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2016 in da Slovenska vojska, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska policija, Ministrstvo za notranje zadeve, Civilna zaščita in gasilci tvorijo ogrodje tega sejma. Letošnji sejem je namenjen temu, da po letih krize in spremenjenih mednarodnih okoliščinah, sistemi obrambe, varnosti, zaščite in reševanja dobijo ponovno tisto veljavo, ki si jo v družbi zaslužijo in to ne samo v obliki medijske pozornosti, ampak tudi v obliki materialnih dobrin«, je dejal predsednik uprave in se zahvalil institucijam in razstavljalcem, da so pripravili sejem novih priložnosti, ki bo vzbujal samozavest in prepričanje, da živimo v varni in urejeni državi, katere institucijam lahko zaupamo.

Visoke domače in tuje goste, poslance DZ in svetnike DS, razstavljalce, vojakinje in vojake, policistke in policiste, gasilke in gasilce, pripadnike CZ, člane veteranskih in domoljubnih organizacij ter Vinsko kraljico Slovenije, je na otvoritvi v imenu mesta gostitelja pozdravil župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, za njim pa je besedo prevzela ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič. Med drugim je povedala, da na Ministrstvu za obrambo podpirajo dogodke, »ki prispevajo k ustreznemu umeščanju obrambnega sektorja v naši družbi. Zato smo hvaležni pomurskemu sejmu, ki je ohranil idejo tradicionalnega obrambnega sejma in jo znova oživel. Zadovoljni smo, da je sejem organiziran tako, da je zanimiv za strokovno kot tudi za širšo publiko. Zelo pomembno dejstvo je, da so na njem predstavljene ključne varnostne strukture v Republiki Sloveniji«, je povedala ministrica, ki pomembno vlogo sejma vidi tudi v promociji slovenske obrambne industrije. Prav tako je izpostavila načelo dvonamembnosti pri nabavi vojaške oborožitve in opreme, torej, da je uporabna tudi v civilnem okolju in kot primer navedla brezpilotne letalnike slovenskega proizvajalca C-Astral.  Kot pomembno dejstvo je navedla zaustavitev padanja obrambnih izdatkov in namen vlade o postopnem poviševanju teh izdatkov do leta 2019, kar bi omogočalo vnovični zagon investicij na področju obrambe. Mlade je povabila, da se pridružijo kot poklicni pripadniki Slovenske vojske, kot pogodbeni rezervisti ali pa se odločijo za prostovoljno služenje vojaškega roka. Sejem je idealna priložnost, da se seznanijo z utripom in delom v enotah SV, z njihovim delom v mednarodnih operacijah, kakor tudi ob naravnih in drugih nesrečah.

»Letošnji slogan Zavezništvo zaupanja je prava izbira. Slovenska vojska ter sistem zaščite in reševanja, katerega največji del predstavljajo slovenski gasilci, uživajo veliko zaupanje med državljani. Želim si, da bi se to zaupanje v prihodnje še krepilo. Želim si krepitve zaupanja med vsemi varnostnimi strukturami v Republiki Sloveniji, kajti pred nami so veliki varnostni izzivi. In želim si krepitve zaupanja tudi med zavezniki v okviru Severnoatlantskega zavezništva, katerega verodostojen člen je in bo Republika Slovenija!« je zaključila ministrica in s tem je bil 6. Mednarodi sejem SOBRA 2016 odprt.


Več v Gospodarstvo