Prleška trgatev v Šprincu

Trgači so uživali v obiranju grozdja

Jože Žerdin, sobota, 24. september 2016 ob 10:41
Prleška trgatev v Šprincu

Prleška trgatev v Šprincu

Stopili smo v jesenki čas in začele so se trgatve grozdja, kajti z lepimi sončnimi dnevi so grozdne jagode pridobile na sladkorju. Ta konec tedna je bilo zelo veselo in bučno tudi v vinorodnem območju Podravja v Šprincu v občini Razkrižje. V tem vinorodnem območju, kjer cesta loči slovenski in hrvaški del vinogradov so se ob lepem sončnem vremenu v številnih vinogradih na obeh straneh meje zbrali trgači pri obiranju grozdja. Kot so nam povedali vinogradniki, bo letošnji pridelek nadpovprečno dober, zato je pričakovati, da bo tudi žlahtna vinska kapljica, ki jo bodo iz mošta tja do letošnjega Martinovanja v svojih zidanicah pridelali, odlična.

Da pa je grozdje v tem delu vinorodnega območja lepo in zdravo so svoje naredili vinogradniki z negovanjem in škropljenjem vinske trte. Veselo druščino trgačev smo srečali v vinogradu družine Slavič iz Šafarskega, ki so gospodarju Dragu in gospodinji Marici prišli pomagat trgat grozdje. Trgači so se razporedili v vrste in dva po dva začeli trgati grozdje in jih zlagati v plastične posode. Tokrat pa nismo srečali brentarjev, ampak so grozdje iz vinograda v plastičnih zabojih vozili s traktorjem do stiskalnice. Preden so obrano grozdje dali v stiskalnico so ga zmleli in so potem grozdne jagode lažje stiskali v stiskalnici. Pri stiskanju grozdja je bilo kar nekaj krepkih mož, kajti prešanje je bilo zelo težko in zahtevno delo.

Kaj kmalu pa je iz stiskalnice pritekel sladek mošt. Ob koncu trgatve je že zadišalo iz kuhinje, kjer so za trgače pripravili obilno in okusno kosilo, ob tem pa so še nazdravili z lanskim vinom iz domačega vinograda. Za gospodarja in gospodinjo je bil to najlepši trenutek, ko se je v sode pospravil letošnji pridelek, kajti skozi leto je bilo potrebno vložiti veliko dela in znoja, dokler se pridelek grozdja ni obral. Še pozno v noč se je v Šprincu slišala daleč na okrog domača lepa pesem, vmes pa so še zapeli klopotci, ki so postavljeni po vinogradih.


Več v Družabno