Vse več slovenskih starostnikov v tujih domovih za ostarele

Dom za ostarele JAPA Štrigova, kjer biva tretjina oskrbovancev iz Slovenije. Prihajajo zaradi dolgih čakalnih dob v naših domovih za starejše ali pa zaradi finančno ugodne oskrbnine, ki je za polovico cenejša kakor v Sloveniji.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. september 2016 ob 09:50
Dom za ostarele JAPA Štrigova

Dom za ostarele JAPA Štrigova

Pred nekaj meseci smo na naši televiziji v oddaji Preverjeno spremljali reportažo o domovih za ostarele v neposredni bližini na Hrvaškem, kjer imajo čedalje več varovancev iz Slovenije. Šli smo po poteh prikazanega in obiskali enega izmed njih v neposredni bližini z mejo s Slovenijo v Štrigovi. Preverili smo koliko je tam slovenskih starostnikov, zakaj in kaj jim nudijo.

V neposredni bližini meje s Slovenijo leži malo mesto Štrigova, ki geografsko spada v Gornje Međimurje, ki je nekoč celo pripadala Sloveniji. Mesto je poznano po okoliških vinorodnih gričih in po štrigovski vinski kleti in dobrem vinu. V bližini se nahajajo međimurske termalne toplice Sveti Martin kamor je zahajalo tudi obmejno prebivalstvo Slovenije.

Dom starejših JAPA leži v središču mesta. Deluje deseto leto, zadnja leta pa je tam čedalje več slovenskih starostnikov. Dom lahko sprejme petdeset do šestdeset oskrbovancev. Povedali so nam, da nekaj postelj je trenutno še na voljo, a se zasedenost spreminja iz dneva v dan. Ob maksimalni zasedenosti je potrebno prostor rezervirati. Oskrbovance namestijo v dveh nadstropjih in jih razdelijo v skupino nepokretnih in skupino, ki niso gibalno ovirani in so mobilni. Kot nam je povedala Branka, vodja doma, nudijo 24-urno varstvo in nego stanovalcev. Imajo vsakodnevno razgibavanje, individualne terapevtske vaje, oskrbovanci so vključeni v razne kreativne delavnice, veliko se družijo v skupnih prostorih ter zelo radi pojejo. Ko so nam razkazali prostore smo zasledili še domsko ambulanto, kjer hranijo zdravila za varovance ter skupno čajno kuhinjo v kateri si lahko individualno pripravijo napitke in prigrizke. V pritličju je pralnica, kuhinja z veliko jedilnico in kotičkom za molitev. Tretjina oskrbovancev je iz Slovenije. Prihajajo zaradi dolgih čakalnih dob v naših domovih za starejše ali pa zaradi finančno ugodne oskrbnine, ki je za polovico cenejša kakor v Sloveniji.

Ob našem obisku smo se pogovarjali z oskrbovanci, ki so nam povedali, da se tu počutijo domače. Olga Šeruga nam je zaupala svojo zgodbo in povedala, da je 45 let živela na Kosovem, po smrti moža se je vrnila v rodni Maribor, ker pa nima dovolj sredstev za slovenske domove in povrh so jo dali še na čakalno listo, se je odločila za dom v Štrigovi. Njena pot je bila trnova, boleča v duši in končno je našla svoj kotiček sreče. Našla je svoj pravi dom. Tukaj so deležni pomoči strokovno usposobljenih medicinskih sester, fizioterapevtov, socialne delavke, kuharjev in ostalega tehničnega osebja. Tukaj ne nudijo samo bivanja, ampak osebno nego za nepokretne ter zdravstveno nego. Povedala nam je, da v domu organizirajo izlete po bližnji vinski cesti, obiščejo toplice, sodelujejo na "štrigovski noči" in pojejo v domskem zboru. Skupaj slavijo rojstne dneve, obeležujejo državne in cerkvene praznike. Za božične in velikonočne praznike jih obišče duhovnik, ki opravi spoved ter mašo. Mlade oskrbovanke po srcu so nam povedale, da je tu prijetno bivanje, saj imajo v neposredni bližini zdravstveni dom, pošto, trgovino, frizerski salon, banko, cerkev sv. Magdalene, skratka več kot imajo veliki domovi v večjih mestih. Tukaj skrbijo individualno za vsakega oskrbovanca. Nudijo trajno ali začasno bivanje. Pri odhodu nas je varovanka povabila v sobo in nam razkazala sobo v kateri je tudi priročna čajna kuhinja v kateri si sostanovalke kaj same pripravijo. Prijetna prostorna soba nas je objemala tako, da bi kar sami še tu ostali. Tako smo se prepričali, da naši svojci živijo v prijetnem in toplem okolju za katere res skrbi strokovno usposobljeno in prijazno osebje. Tu se oskrbovanci počutijo "kak doma u svojoj hiži".

Srečko Lukovnjak Kramberger
Foto: Srečko Lukovnjak Kramberger in arhiv doma


Več v Kultura in izobraževanje