Promocija vina skozi turizem

Adrijana Bogdan iz Šprinca pri Razkrižju, petnajsta ljutomerska vinska kraljica

Prlekija-on.net, torek, 24. november 2009 ob 07:45
Adrijana Bogdan

Adrijana Bogdan

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer nadaljuje bogato tradicijo kronanja vinske kraljice, ki ima svoje začetke v letu 1986. Takrat so namreč krono nadeli Sonji Lipič in bili prvi na območju takratne Jugoslavije, ki so izbrali vinsko kraljico. S presledki so Ljutomerčani izbirali njeno veličanstvo, ki je dodatno pomagalo pri promoviranju vinske kapljice, sedanje Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer pa od leta 1999 redno izbere nosilko vinske krone.
Za Lipičevo so si krono nadele Marina Rajh, Milena Cimerman, Jerneja Bratuša, Mateja Štabuc (dvakrat), Andreja Županec, Ksenja Vrbnjak, Mihaela Lipovec, Sabina Germšek, Maja Bratušek, Darja Jureš, Antonija Podnar in Sanja Klenar, od minulega martinovanja pa je ponosna lastnica krone in lente Adrijana Bogdan iz Šprinca v razkriški občini.

Turistično-narodopisno društvo Razkrižje je v okviru letošnje trgatve v društvenem vinogradu Bogdanovo izbralo za prvo razkriško vinsko kraljico, ta pa je prepričala tudi komisijo Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, ki združuje vinogradnike občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, ter tako postala Martina XV. Na slovesnem kronanju na Razkrižju je obljubila, da bo širila vedenje o ljutomerskih vinih in si prizadevala za širjenje kulture pitje vina, obenem pa sledila in zastopala prizadevanja ljutomerskih vinogradnikov pri promoviranju ljutomerskih vin. "Doma imamo manjši vinograd, v katerem prevladujeta traminec in muškat otonel, in zdelo se mi je, da lahko s svojim nastopom in znanjem o vinogradništvu pomagam belemu vino do boljšega slovesa. Zato sem se tudi odločila potegovati za ljutomersko vinsko kraljico. Menim, da ljudje premalo cenijo vino, sedaj, ko sem prevzela krono, pa bom poskušala tiste, ki še nimajo dobrega mnenja o naših vinih, prepričati o nasprotnem. Imamo vrhunska vina in tega se mi v teh vinorodnih krajih še kako dobro zavedamo. Priložnost promocije vin vidim preko turističnih projektov, saj je naše območje Prlekije izredna turistična destinacija, ki vsako leto privabi številne obiskovalce, domače in tuje," je povedala devetnajstletna dijakinja zaključnega letnika srednje zdravstvene šole v Rakičanu. "Če bom uspešna, bom nadaljevala šolanje na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, smer delovna terapija," nam o načrtih v bližnji prihodnosti pove Bogdanova, ki je prepričana, da bo v naslednjem letu uspela uspešno uskladiti šolske obveznosti, kjer jo med drugim čaka opravljanje mature, in naloge vinske kraljice.

Skromno in pošteno dekle


Stanko Ivanušič
, župan občine Razkrižje: "Vesel sem, da je Adrijana postaja ljutomerska vinska kraljica, kajti vem, da so v ljutomersko društvo vključeni poleg ljutomerskih tudi številni razkriški in tudi drugi vinogradniki. Lahko rečem, da vinska kraljica Martina XV. pokriva dobršen del Ljutomersko-ormoških goric. Sicer pa je Adrijana skromno in pošteno dekle, ki je kljub svoji mladosti vodilo že marsikatero prireditev v naši občini."

Miran Torič
, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer: "Ko sva se prvič srečala, je bila sicer malo sramežljiva, vendar je pozneje skozi pogovor pokazala svojo sproščenost ter nas prepričala s svojim znanjem o vinogradništvu in vinarstvu. Upam, da bo zelo dobra kraljica in da bo pripomogla k dodatni prepoznavnosti našega društva ter predvsem kakovostnih belih vin."


Več v Gospodarstvo