Sedem vinskih kraljic namesto preše!

V Hiši penin Frangež pripravili tradicionalno trgatev in stiskanje grozdja na 206 let stari preši. Grozdje pa so bose tlačile vinske kraljice: Katja Hamler, Tadeja Heric, Daniela Rožman, Martina Breznik, Mateja Šek, Anja Trstenjak in Jerneja Jančar.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. september 2016 ob 21:37
Trgatev v Hiši penin Frangež

Trgatev v Hiši penin Frangež

Konec minulega tedna, predzadnjo soboto v letošnjem septembru je znova bilo sila veselo v (in okrog) Hiše penin Frangež v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni. Pripravili so namreč tradicionalno trgatev v okolici same hiše penin, in prešanje grozdja z zabavo. Trgatev brajd je potekala ob spremljavi Godbe na pihala Gornja Radgona, trgatev je nadzoroval kletni »ovtar« Samo – humorist Korl, sedem vinskih kraljic je dodalo kraljevski pridih.

Še pred zabavo za katero je poskrbel hišni ansambel Avsenik, ter ponudbo odlične domače kulinarike in vrhunskih Frangeževih vin, je potekal prikaz prešanja grozdja na 206 let stari vinski preši, ki še vedno brezhibno deluje. Da bo grozdje dobro stisnjeno, je poskrbel prešar in skrbnik stare preše Pep, ostalo pa je bilo v domeni gospodinje Valerije ter sedmih vinskih kraljic s severovzhoda države. Grozdje so namreč bose tlačile vinske kraljice: Katja Hamler, Tadeja Heric, Daniela Rožman, Martina Breznik, Mateja Šek, Anja Trstenjak in Jerneja Jančar, pomagal pa jim je tudi humorist Korl. Seveda so si vsi najprej umili noge v škafu, nato pa teptali grozdje, ki ga je brentar v brenti neutrudno prinašal pod njihove noge.

Sicer pa so tri prvo omenjene kraljice opravile tudi največje breme trgatve, čeprav so jim pomagali tudi drugi gostje, nekateri tudi iz sosednje Avstrije in celo z Nizozemskega in iz Kanade. Same kraljice pa so znova potrdile, da je njihovo poslanstvo promocija vina ter poučevanje potrošnikov s kulturo pitja žlahtne kapljice. Kot nam je povedala domačinka Vinska kraljica Radgonsko – Kapelskih goric, Katja Hamler, je tudi tretanje grozdja z bosimi nogami povsem nova in koristna izkušnja. "Občutek, ko hodiš po grozdju in se iz njega cedi sladka tekočina, ki bo pozneje dala žlahtno kapljico, je res nekaj nepozabnega. To je pravzaprav bil res fenomenalen občutek, nekaj novega, saj imajo le redka dekleta možnost hoditi po grozdju z bosimi nogami", je dodala lepotica s Stavešinskega Vrha.


Več v Družabno