Na puconski dödolijadi je dišalo po kulinarični jedi - po dödolih

Dödolijada v Puconcih spet povezala in družila kuharske mojstre, ki so vešči kuhanja dödolov

Jože Žerdin, sreda, 5. oktober 2016 ob 09:10
13. tekmovanje v kuhanju dödolov

13. tekmovanje v kuhanju dödolov

Kulturno turistično društvo Puconci, ki ga vodi predsednica Vesna Maučec, je v sklopu letošnjega občinskega praznika občine Puconci v nedeljo, 2. oktobra, na dvorišču med osnovno šolo, Spominskim centrom Štefana Küzmiča in Evangeličanske cerkve v Puconcih pripravilo že 13. tekmovanje v kuhanju dödolov, oziroma veliko Dödolijado v Puconcih. Kuhanja na prostem je namreč ta dan povezala in združila kuharske mojstre, ki so vešči kuhanja dödolov.

Tekmovanje v kuhanju jedi - dödolov se je začelo v dopoldanskem času in se je zavleklo v pozne popoldanske ure. Za pripravo dödolov, ki se je kot jed kuhala na odprtem ognju v kotličkih, so kuharji smeli uporabljati domača živila, kot so krompir, moka, čebula, smetana, olje ali mast, ocvirki, sol in voda. Skratka živila, katera so uporabljale za kuhanje že naše babice in so danes dostopna. Dödoli pri kuhanju se niso smeli mešati z mešalci za pecivo ali palčnimi mešalci, ampak izključno ročno z lesenimi kuhalnicami. Ekipe, ki so se udeležile tekmovanja v kuhanju dödolov so smele kuriti z drvami, katere je priskrbel organizator KTD Puconci. Tudi delovni prostor, kjer so kuharji kuhali dödole je moral biti lepo urejen z vsem kuhinjskim priborom. Ob tej priložnosti so si ekipe na delovni mizi pripravile še lepo dekoracijo iz jesenskih plodov, kar je dalo čar kulinarični prireditvi.

Sicer pa so dödoli pristna prekmurska jed, ki je sestavljena iz kuhanega krompirja, bele pšenične moke in vode, kot dodatek h kuhanim dödolom pa se prilije prepražena čebula s smetano in ocvirki ter zaseka. Ta jed je bila nekoč »doma« na kmetih, ki so jo naše babice kuhale ob različnih priložnostih, sedaj pa jo že 13 let kot kulinarično jed kuhajo in ohranjajo v Puconcih. Ta jed bi po mnenju številnih strokovnjakov kuhanja morala biti večkrat na jedilnikih, predvsem v vrtcih in osnovnih šolah, kajti kuhani dödoli se lahko jedo kot samostojna jed ali s prilogo.

15 ekip kuharjev je dödole kuhalo na odprtem ognju in sicer v kotličkih, od tega kar dve Romski ekipi in sicer Turistično društvo Rastika Vadarci in Turistično društvo Pušča. Ob koncu kuhanja so vse ekipe oddale vzorce dödolov komisiji, ki jo je vodil Danilo Kozar iz Term 3000 Moravske Toplice, saj se je jed ocenjevala po okusu in po izgledu, letos pa so kot novost še ocenjevali delovni prostor in pripravo, oziroma pristop samega kuhanja, kar je vsekakor pomembno pri kuhanju. Čeprav so bili letos dödoli na dödolijadi boljši kot lansko leto, so pri nekaterih ekipah med drugim pogrešali, da je bilo premalo smetane - omake in pražene čebule.

Najboljše dödole je skuhala ekipa Püconske freče, ki sta jo sestavljali Silva Gutman in Amalija Pučko, drugo mesto je pripadlo Osnovni šoli Puconci v sestavi Štefan Harkai in Milan Časar, tretje mesto pa ekipi Društva Ščipek, Puconci v sestavi Gabrijela Kočar in Cvetka Grah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje