Brajde grozdja na Grüntu so letos dobro obrodile

Na Grüntu na Cvenu so pridelali bio vino

Jože Žerdin, petek, 7. oktober 2016 ob 10:44
Trgatev na Grüntu

Trgatev na Grüntu

Potem, ko so člani Turističnega društva Cven na Grüntu na Cvenu pred leti zasadili domačo vinsko trto od klintona, jurke, šmanice in drugih domačih sort vinske trte, so pred leti iz mariborskega Lenta prinesli cepič najstarejše vinske trte na svetu - žametno črnino, ga posadili in negovali, da se je potem trta lepo prijela. Ob tem so člani društva uredili brajde, oziroma »majhen vinograd«, kjer raste domače bio grozdje. Brajde pa predvsem poleti obiskovalcem dajejo prijetno hladno senco.

Sedaj, ko je grozdje na brajdah na Grüntu dozorelo so ga člani društva na slovesen način tudi obrali. Letošnjo trgatev grozdja so naslovili z naslovom »dar jeseni«. Potem, ko so vso grozdje z brajd obrali so ga na stari način tudi zmleli in ga s stiskalnico stisnili. Prleški »vinogradniki« člani Turističnega društva Cven so letos pridelali 80 litrov domačega rdečega mošta, ki ga bodo shranili v lesenem sodu in tam okoli letošnjega Martinovanja se bo mošt spremenil v mlado rdeče bio vino.

Prva ponudba domačega bio vina iz Grünta bo za pokušnjo že ob bližnjih društvenih prleških kolinah. Sicer pa je letošnja trgatev grozdja z brajd minila v veselem razpoloženju in domači pesmi. Vsi, ki so se udeležili trgatve pa so lahko poleg prleških kulinaričnih jedi še poskusili prleško tünko, (meso, klobase in zaseko) ki so jo pripravili člani Turističnega društva Cven.


Več v Družabno