Glasbeni veteran nastopil med starostniki

Lado Leskovar navdušil v radgonskem domu starejših

Prlekija-on.net, sobota, 8. oktober 2016 ob 09:44
Lado Leskovar v DSO Gornja Radgona

Lado Leskovar v DSO Gornja Radgona

Ob praznovanju mednarodnega dneva starejših, ter radgonskega občinskega praznika, so se dogodki in prireditve odvijale tudi med stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. Tako se je v lepem popoldanskem dnevu zbralo veliko število poslušalcev, ki so želeli v živo prisluhniti še živeči legendi slovenske estrade. Lado Leskovar je namreč gostoval s krajšim koncertnim programom v DSO, kjer je množica v čudovitem ambientu ob fontani lahko uživala v toplem jesenskem popoldnevu v interpretacijah popularnih melodij ter v žametnem baritonu pevca, ki je eno najbolj zvenečih imen slovenske (in nekdaj jugoslovanske) glasbene scene.

Mag. Marjan Žula, direktor DSO-GR d.o.o., je uvodoma povedal nekaj besed o namenu prireditve ter poudaril, da 1. oktober ni samo občinski praznik, marveč je tudi Mednarodni dan starejših. Menil je, da je prav nastop Lada Leskovarja primerna vsebina za obeležitev obeh omenjenih praznikov. Orisal je tudi glasbeno pot gostujočega umetnika ter med drugim povedal, da je Lado pričel svojo pevsko kariero že v sredini šestdesetih let. Preizkušal se je v vseh zabavno glasbenih zvrsteh ter se je uveljavil v slovenskem, jugoslovanskem in evropskem glasbenem prostoru. Veliko je nastopal v takratni Sovjetski zvezi ter prepeval na mnogih festivalih, kjer je bil velikokrat nagrajen z najvišjimi festivalskimi priznanji. Njegova kariera je bila povezana tudi s filmskimi vlogami (Kekec, Grajski biki, Kam po dežju), od katerih je najbolj odmevna tista, ko je zaigral v angleškem filmu Isadora, ob sloviti igralki Vanessi Redgrave.

Lado Leskovar je dosegel enega od svojih pevsko ustvarjalnih vrhuncev z imenitnim interpretiranjem tako slovenskih kot svetovno znanih šansonov (Zakaj, Glažek vinčka, Vagabund, Pismo za Mary Brown, Tvoje oči Marija, Nekoga moraš imeti rad, Potraži me u predgrađu, Poslednja postaja, Nathalie…), še posebej blizu pa so mu besedila Frana Miličinskega – Ježka. V petdesetletni karieri je posnel več kot 300 popevk in šansonov za domače in evropske diskografske hiše. Leta 2011 je pri založbi RTS izšel dvojni album z izborom njegovih pesmi, med katerimi so znane zimzelene melodije kot so Poslednji vlak, Prelepa si bela Ljubljana, Zemlja pleše, Si samotna nocoj, Vse rože sveta, Za vekomaj… Lado Leskovar je deloval tudi kot novinar in urednik na RTV Slovenija, od leta 1998 pa je slovenski ambasador UNICEF-a.

Ob sproščenem pevskem nastopu in vmesnem povezovanjem z anekdotami in prigodami iz svoje kariere, je Lado ustvaril prijetno atmosfero v tem jesenskem popoldnevu. Ob zahvali direktorja Doma se je odzval z obljubo, da bo rade volje prišel ponovno gostovat v radgonskem DSO, če ga bodo seveda povabili. Stanovalci, njihovi svojci in nekaj zunanjih obiskovalcev, so z aplavzom izrazili svoje navdušenje nad koncertnim nastopom, saj je prenekatera pesem obudila žive spomine iz preteklosti, a nas obenem spomnila kako hitro mineva čas, ki ga živimo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje